OHMYGOSSIP — Tänapäeval pole suuremat tervise hävitajat, energia sööjat ning tuju langetajat kui stress. Meil on teie jaoks lihtne ning tõhus harjutus, millega saate iseseisvalt stressi leevendada – selleks on MBB-kaardi tegemine! Haara lihtsalt pliiats ja paber ning ongi kõik. Kui vahel lihtsalt on nii, et miski jääb häirima, kurku tekib klomp või lähevad õlad pingesse, siis tea, et saad end ise aidata.

Oled ilmselt kuulnud, et osad inimesed peavad päevikut? Kui tunned, et sina pole päeviku pidaja, pole hullu, sest pliiatsi ja paberiga võib teha muudki. Üks võimalikest meelte rahustamise viisidest on niiöelda kaardistamine. See on üks Mind Body Bridging meetod. Kõigepealt teeme sulle selgeks, mida Mind Body Bridging endast üldse kujutab.

Mind Body Bridging (MBB) on psühhiaatria professor, psühhiaater ja psühhoanalüütik Stanley H. Block´i ja tema naise Carolyn Bryant Block´i välja töötatud meetod. MBB-meetodis on veidike sarnasusi dialektilise käitumisteraapia ja teadvusel põhineva kognitiivse käitumisteraapia vahel.

MBB harjutuste eesmärk on suurendada eneseregulatsiooni oskusi, emotsioonide, mõtete ja käitumise vaatlemise ning kontrollimise oskust, suurendades seeläbi inimese loomulikku vastupidavust.

Mida MBB kaardi all silmas peetakse ja kuidas seda tehakse?

1. Joonista paberi keskele ring ja kirjuta selle sisse asi, sündmus või olukord, mis sulle stressi või muret valmistab.

2. Kirjuta ringi ümber mõtteid, mis see asi, sündmus või olukord meelde tuletab. Võta selleks paar minutit.

3. Mis sinu meeltes toimub, kui need asjad ringi ümber välja kirjutasid? Milliseid tundeid see sinu kehas tekitas? Mis arvad, kuidas sul praegu selles olukorras läheb, kus oled? Vasta nendele küsimustele ja kirjuta vastused paberile.

Palju õnne! Esimene kaart on täidetud!

Ülesanne pole siiski veel läbi, sest sa soovid siiski nendest tunnetest ju vabaneda. Seepärast alusta teise kaardi täitmist.

1. Joonista jälle paberi keskele ring ja kirjuta selle sisse sama asi, sündmus või olukord, mille kirjutasid esimesele kaardile.

2. Pööra tähelepanu oma ümbrusele. Kuula enda ümber olevaid helisid ja tunneta, kuidas su käed end tunnevad, kui hoiad pliiatsit. Mis tunne on, kui selg on vastu tooli, tallad vastu põrandat…Ära kiirusta, vaid viibi selles hetkes, kuni tunned, et oled rahunenud.

3. Jätka kaardile kirjutamist sarnaselt esimesele kaardile, ehk siis loetle, milliseid tundeid tekitab sulle ringi sees olev asi või olukord.

4. Mis sinu meeltes toimub, kui asju loetled? Millised aistingud sul kehas on? Vasta neile küsimustele ja kirjuta vastused üles. Kas vastused on samad või erinevad võrreldes esimese kaardiga?

Tõenäoliselt näitab teine kaart vähemalt mõnevõrra teistmoodi vastuseid, kui esimene kaart. Kui see on nii, tähendab see, et oled oma identiteedi süsteemi vaigistanud.

Mis on identiteedi süsteem?
MBB-meetod põhineb ideel, et inimesel on nn identiteedi süsteem, mis võib olla parasjagu kas siis aktiivses või puhkeseisundis.

Aktiivne identiteedi süsteem paneb inimese samastuma ringlevate mõtete ja füüsilise stressiga. Ssellisel ajal tunned, et kogu su vaim ja keha on stressis. Kui identiteedisüsteem on puhkeseisundis, on tähelepanu piisav ka teiste emotsioonide ja meelte vaatlemiseks.

MBB on ohutu enda eest hoolitsemise meetod ja sobib väga hästi stressi käes kannatavale inimesele. Selle kasutamine ei eelda eelnevaid kursuseid. Meie eesmärk on tõsta teadlikkust selle tõhusa meetodi kohta ja veenda inimesi, et nad saavad end ise aidata.

Avafoto: Pexels/Lisa Fotios

Loe lisaks:
12 minutiga stressist ja ärevusest vabaks

Teatud toiduaied, mis aitavad stressi ja ärevust leevendada

5 MÄRKI sellest, et STRESS on hakanud nahale mõjuma + kuidas end aidata!