OHMYGOSSIP — Avokaado on kahtlemata üks kõige luksuslikemaid toite – ta on toitainerikas, kreemine ja mõnusa maitsega, kirjutab Health24. Avokaadot saab määrida röstsaia peale, serveerida tervisliku dipina, tükeldada värvilisse salatisse või kasutada ilurituaalideks.

Riikidest on maailma kümme suurimat avokaadokasvatajat Mehhiko (1 040 390 t), Indoneesia (263 575 t), USA (214 000 t), Colombia (185 811 t), Brasiilia (175 000 t), Tšiili (163 000 t), Dominikaani Vabariik (140 000 t), Peruu (102 000 t), Hiina (85 000 t) ja Etioopia (81 500 t).

Siin on 5 põhjust, miks sa peaksid avokaadot armastama:

1. Mõjub südamele hästi
Ameerikas teostatud uuringus selgus, et inimeste, kes sõid avokaadot, kolesteroolitase oli kõrgema kvaliteediga. See on tingitud avokaados leiduva monoküllastumata rasvade tõttu. Kinnitatud uuringud tõendavad, et monoküllastumata rasvad,mida leidub ka oliivides, pähklites ja pähklivõis, on tervislikumad, kui küllastunud rasvad, mida leidub võis, koores, peekonis, rasvases lihas, kananahas ja kookosõlis. Lisaboonuseks on avokaadod kolesteroolivabad, madala naatriumisisaldusega, kõrge kaaliumi ja suurepärase kiuallikaga, mis kõik aitavad kaasa paremale südame tervisele.

2. Mõjub soolestikule hästi
Inimese soolestikus elab 100 triljonit bakterit. Teie toitumine toetab soole kompleksset ökosüsteemi, mis mängib tervises väga olulist rolli. Üks selline toitumisfaktor on kiudained, mida leidub taimsetes toitudes: puuviljad, teraviljad. Üks avokaado sisaldab lausa 8g kiudaineid. Siiski on oluline märkida, et inimese soolestik vajab erinevat tüüpi kiude, et soolestik terve säiliks.

3. Mõjub silmadele hästi
Avokaado on luteiini allikas, mis silmadele vajalik. On leitud, et luteiin, koos teiste fütokemikaalidega, kaitseb eakate silmahaiguste eest. 2017 aasta uuringus avastati, et inimesed, kes sõid kuue kuu jooksul ühe avokaado päevas, omasid oma veres kõrgemat luteiini taset. Luteiini leidub ka munadest.

4. Hea sinu ajule
Inimene, kes sööb ühe avokaado päevas, kogevad olulisi muutuseid mälu paranemises. Avokaados sisalduv luteiin, kombineerituna monoküllastumata rasvade, kiudainete ja muude bioaktiivsete ühenditega, muudavad selle kreemise vilja teie aju jaoks eriti kasulikuks.

5. Armasta avokaadot üldise tervisliku seisundi hüvanguks
Mitmed uuringud on tõestanud, et avokaadosööjad on tervislikumad ja positiivsemad. Avokaadosööja saab rohkem vitamiine, kuna tarbib ka teisi puuvilju ja aedvilju rohkem.

Avafoto: Pexels/Foodie Factor

Loe lisaks:
TOITUGE nagu ihuspetsialist ning teie nahk tänab teid!

10 lihtsat moodust kolesterooli vähendamiseks

Söö neid toite, et saavutada parem jume!