OHMYGOSSIP — Kas hoiad tahtlikult oma meeli tegevuses, et ei peaks enda probleemidega silmitsi seisma? Kas pole mitte keeruline pidevalt oma tundeid kusagile ära peita, selle asemel, et neid lihtsalt tunda? Tõde on, et oma muredest terveneda, pead sa kõigepealt lubama endal neid tundeid tunda…

Teinekord kogeme nii sügavat valu, et see raputab justkui kogu meie elu. Meie süda rebitakse tükkideks. Sellisel hetkel tundub täiesti võimatu tagasi jalgadele tõusta. Meid on treenitud sellistel aegadel valu vaigistama, leina- või kurbusetunnet tagasi hoidma. Üldiselt on enda emotsioonide ja tunnete varjamine okei – varja nii palju, kui soovid. Paraku on see samal ajal nii enesehävituslik kui ka kurnav.

Alustuseks ütleme, et see ei mõju sulle hästi, kui teeskled, et kõik on korras või kui hoiad end tegevuses, samal ajal pinnale tulevaid tundeid tõrjudes. Luba oma hingel valu täielikult kogeda! Nii saad sa päriselt aru, mida läbi elad. Sa mitte lihtsalt ei jõua probleemi juurteni, vaid leiad viisi ka ülesaamiseks.

Sa ilmselt mõtled, et kuidas siis oma tunnetega silmitsi seisma? See on tunduvalt lihtsam, kui arvad.

Esimene samm on enda tundeid märgata. Kui oled vihane, vaatle, mis sind tegelikult häirib. Kui oled südamevalus, siis uuri, miks asjad ei läinud soovitult. Loomulikult ei tähenda see seda, et pead pidevalt oma meeli väsitama ja igale väiksemale möödunud hetkele mõtlema. Mõtle lihtsalt välja oma negatiivsete emotsioonide tegelik põhjus.

Kui oled oma tundeid märganud, on aeg neid aktsepteerima hakata.

Me kõik tuleme oma igapäevaste emotsioonidega toime. Meie meeltes on mitmesuguste tunnete kaootiline segu ja mõnikord võtavad neist võimust halvad. On täiesti normaalne tunda end õnnetu ja elujõuetuna. Selles pole midagi halba, kui tunned end aegajalt kohati tundlikuna.

See, mida järgmisena tegema pead, on veidi raskem. Sa pead enda mõttemaailmas olulisi muudatusi tegema.

Selle asemel, et viise leida, kuidas oma tundeid peita, õpi hoopis, kuidas neid rõhutada. Kui annad endale tõeliselt võimaluse neid tundeid kogeda, teed oma hingele head. Sa oled paranemas. Mõtle sellele protsessile, kui saavutusele. Anna endale lubadus, et sa ei lagune täna koost. Käi läbi kõik need ebameeldivad tunded, teadmisega, et kui sa neid ühel hetkel tunned, saad rahu. Siinne eesmärk pole oma probleeme ära pühkida, vaid oma hingega kooskõlas olemine. Hetk, kui selle ära tabad, leiad oma probleemidele hõlpsasti lahendused.

Näiteks, kui tunned järgmisel korral stressi või muret, tee mõned sügavad hingetõmbed. Mõtle põhjustele, miks sedasi parasjagu tunned. Kuula rahustavat muusikat või vaata vihmasadu. Ole selles hetkes kohal ja tunneta, kuidas sinu meel rahuneb vaikselt maha. Anna oma südamele teada, et lõpuks muutuvad need tunded paremaks.

Oluline on mõista, et oma võitluste kogemine on väga tähendusrikas. Sa teed kolossaalseid pingutusi, et oma tunnetega hakkama saada ja neist üle olla. Kogu energia, mida sellesse panustad, on väärt. Ole oma tunnetega silmitsi! Kõik ei peagi olema sillerdav ja kullakarva. Ära raiska oma aega mõtlemisele, kuidas valu peita. Luba endal neid tundeid tunda ja olla tõeliselt emotsionaalne. See on ülioluline samm oma raskustest ülesaamiseks.

Avafoto: Pexels/Kat Jayne

Loe lisaks:
5 ELUTÄHTSAT näpunäidet meele tervendamiseks, et õnnelikumat elu elada

10 PÕHJUST, miks nii paljudel tänapäeva noortel esineb ärevus + VIDEO!

PSÜHHOLOOG vastab: Kuidas teha ennast meeldivaks, millest see meeldimine sõltub?