OHMYGOSSIP — Kui arvad, et olete kaaslasega lahutuse äärel, siis tegelikult võib teil olla veel killuke lootust, et oma abielu päästa. Kui teil mõlemal on soov kokku jääda, õnnestub see pingutades kindlasti, kirjutab Women´s Health.

Nii, kui sa tunned oma suhtes esimest võnget ebaõnnest, saad hakata teadlikult häälestust muutma (noh, kohe, kui oled selle artikli lõpuni lugenud). “Mida varem hakkavad inimesed abielu kestvuse nimel töötama, seda lihtsamalt läheb,” ütleb terapeut Maru Torres-Gregory.

Olgu, olgem ausad: Sa oled suure tõenäosusega nende tunnete otsas istunud juba mõnda aega. Ja sa pole ainus. “Inimesed ei tea, kuidas armununa püsida. Elu kipub vahele tulema, eriti kui teil on lapsed. Suhe lakkab olemast prioriteet,” ütleb paariterapeut Bonnie Eaker Weil. Tõsiasi on see, et enamus abielusid on võimalik päästa.

Iga paari olukord ja asjaolud on erinevad. Samuti on erinevad põhjused, miks üksteisest kaugenetakse. Sellegipoolest on olemas mõned harjutused, mida saate paarina või üksi katsetada. Harjutustest tulenevad edusammud suurendavad armastust, usaldust ja lähedust.

1. Kaardista olukord
Tee seda siis individuaalselt või paarina, soovitab Torres-Gregory üles märkida järgmise: kuidas te paarina alustasite, mis sind partneri puhul köitis, kus te olete praegu, kuidas jõudsite siiamaani ja kuhu soovite edasi liikuda.

“Te ei saa kunagi tagasi abielu nagu see oli alguses, aga saate töötada uue abielu nimel. Mõtle sellest, kui abielu versioon 2.0,” ütleb Torres-Gregory. Selleks pead muidugi juba ette teadma, millist uut abielu soovid.

2. Vaadake enda sisse
Suured tänud romantilistele komöödiatele, et näitate, milline peaks olema üks idülliline armastus. “Sa pead olema iseendaga rahulolev, selle asemel, et oodata pidevalt kaaslase poolt õnnelikuks tegemist. Sinu partner ei pea sind täiuslikuks muutma, see peab olema sinus endas.

“Sa peaksid olema täielik, et ei koormaks oma kaaslast kohusetundega sind õnnelikuks teha.” Vaata sügavale enda sisse: Miks sa loodad selles oma partneri peale? Kas sellepärast, et ka sinu vanemate suhtes toimiti sedasi? Kas sa lähed selle õnge, mida ülejäänud maailm viljeleb?

Vastates nendele küsimustele ausalt, saad aimu, kui palju tööd pead juba ainuüksi enda nimel tegema, et ise rahulolevam olla.

3. Lõpeta eeldamine
Su partner küsib küsimuse: “Kas kausid on puhtad?” ja sa vaatad kausside poole, mõeldes: miks alati püütakse vihjata, et sa ei tee oma osa majapidamises ära? Kas nad ei näe, et sa oled lisaks hõivatud ka tööga? “Kui paarid on olnud kaua koos, nad mõtlevad, et tunnevad üksteist. Nad hakkavad eeldama, mida teine mõtleb või plaanib ja saavad vihaseks nende eelduste peale,” ütleb Torres-Gregory.

Asi on selles: Vaidlus võib tulla tegelikult täiesti sellest, mis sinu peas toimub – mitte tegelikust situatsioonist. Lõpeta eeldamine ja kui mõtled, et mõne küsimuse taga on kindel küsimus või hinnang, siis lihtsalt küsi. See aitab paremini suhelda.

4. Sea suhtesse reeglid
Õnneliku abielu jaoks on usaldus ja austus üks olulisemaid, aga kui need kaks omadust on kadunud, tuleb need lihtsalt uuesti leida.

Et vähendada üksteisele nähvamist, tekita mõned reeglid, mis puudutab suhtlust. “Kui sa armastad ja austad oma partnerit, siis on asju, mida sa ei peaks tegema või ütlema.” Näiteks, kui te tülitsete tulevikus, lubage üksteisele, et te ei vannu, ega nimeta üksteist koledate nimedega. Mida konstruktiivsem suhtlus teil on, seda paremad on võimalused põhiteemadega tegeleda.

5. Leppige nädalas üks kohting kokku
Te kaks peate koos aega veetma – mäletad ju küll, nagu vanadel headel aegadel. Minge nädalas korra või paar korda välja, kus te ei lahka probleeme (ega räägi ka lastest). “Minge täiesti algusesse tagasi. Mida te tegite, kui polnud veel abielus, aga olete nüüdseks täielikult unustanud? Mida te tegite, kui alles armusite?” Kui vastuseks on näiteks, et mängisite minigolfi, bowlingut, käisite õdusates baarides jooke trimpamas, siis tundub, et teil on esimeseks kohtinguks juba plaanid selged.

6. Puudutage üksteist tihti
See ei tähenda seksi. “Hoidke jalutades käest kinni. Pakkuge üksteisele 20-sekundilisi kallistusi. Suudelge üksteist tervituseks. Tantsige põsed vastakuti. Vaadake üksteisele vähemalt 30 sekundit silma, enne kui magama jääte,” soovitab Eaker Weil.

Need lihtsad harjutused pakuvad naudingut ja tekitavad tagasi intiimsuse, mis on tänaseks kaduma läinud.

7. Näidake üles tunnustust
Parim viis oma abielu päästmiseks, on partnerile näidata, et sul ei saa temast küllalt. See algab tänutundest ja tunnustuse väljendamisest teise suhtes. Kiida teda uue soengu eest, saada talle sõnum, et ei jaksa juba ära oodata, millal hiljem üksteist näete – need on kõik sellised ütlused, mida öeldakse tavaliselt ainult suhte alguses, kui armunud ollakse. Isegi, kui see ei tule alguses päris siiralt, siis väike leek pääseb lõõmama ja süttib tõeliseks kirelõõmaks.

8. Kujutle tulevikku
Torres-Gregory ütleb, et armastava ja tervisliku abielu üks peamisi koostisosasid on jagatud väärtused, unistused ja elu eesmärgid. Istuge maha ja rääkige koos tulevikuvisioonidest ja kuidas üksteist toetada kavatsete.

Kui tunned, et ei suuda praegu seda vestlust ette võtta, kaaluge paariteraapiat. “Professionaal saab aidata usaldust luua ja taas teineteises head näha, mistõttu hakkavad need vestlused koduseinte vahel iseenesest aset leidma.”

9. Pidage pausi
Oletame, et sina tahad suhet päästa, aga partner mitte. Eaker Weil soovitab suhtesse teha kavandatud ja struktureeritud pausi. “Sellega pole midagi halba mõeldud. See on ütlemaks: Ma soovin meie abielu päästa, aga näen, et sa ei tunne samamoodi.” Selleks pausiks võib olla kasvõi ainult üks õhtu, aga tavaliselt 4-6 nädalat on selline optimaalne aeg, mis annab kaaslasele “löögi tagumikku”.

“See pole karistus. See on üles ärkamine.” Mitte ühtegi telefonikõne, sõnumit ja loomulikult ka mitte seksi kogu selle aja vältel – asja mõte on panna üksteist igatsust tundma.”

Ja kui teine ei hakka igatsema, siis paariteraapia on ikka ja alati hea mõte. Raske tõde on see, et mõned abielud paraku pole mõeldud päästmiseks – see on teie endi otsustada, kas olete valmis.

Avafoto: Rawpixel.com

Loe lisaks:
Naine paljastab abielulahutusele järgneva: Hakkasin meest jälitama

Amanda Jette Knox: Tuli välja, et minu mees on tegelikult naine ja nüüd on meie abielu parem, kui kunagi varem

6 TEGEVUST, mis jooksutavad abielu karile