OHMYGOSSIP — Maailm muutub kogu aeg ja ka laste kasvatuspõhimõtted ning kodureeglid on aja jooksul muutunud. Mõnikümmend aastat tagasi oli kõikidel vanematel sama eesmärk nagu tänapäevalgi: kasvatada lastest terved ja õnnelikud lapsed.

Ühiskond on muutnud ajapikku kasvatusmeetodeid ja tänapäeval on mitmed asjad keelatud, mis varem olid lubatud.

1. Rattasõit ilma kiivrita
70.-aastatel muutus rattasõit väga populaarseks ja aastal 1975 disainiti esimene kiiver. Kas tänapäeval lubaksid oma lapsel ilma kiivrita rattaga sõitma minna?

2. Valveta ujumine
Suved tähendasid vabadust. Lapsed käisid omapäi pidevalt ujumas nii, et ükski täiskasvanu ei hoidnud neil silma peal.

3. Autosõit ilma turvavööta
Aastate jooksul on turvavöö kasutamine muutunud kohustuslikuks, kuigi vanasti polnud isegi korralikke lasteistmeid.

4. Lapsed said kibedat köharohtu
Vanasti anti lastele pudelist vastiku maitsega köharohtu, mis tihti ei leevendanudki köha, vaid tekitas hoopis kõrvalnähte ja allergilisi reaktsioone. Tänapäeval on lastele spetsiaalsed rohud.

5. Lapsed ronisid puu otsas
Tänapäeval peetakse ohtlikuks kui laps ronib puu otsa, kuid vanasti oli tavaline nähtus, et lapsed puu otsas mängisid või endale sinna onni ehitasid.

6. Lapsed pidid suitsuhaisu sees kasvama
Tol ajal suitsetati siseruumides ja restoranides. Tänapäeval on see keelatud.

7. Vanasti ei kantud kaasas telefoni
Lapsed käisid linna peal või sõpradel külas ilma telefonita. Lepiti kokku täpne kellaaeg, millal pidi koju tulema. Tänapäeval peavad lapsed olema pidevalt telefoni ääres kui lapsevanem helistab.

8. Lapsed sõid ohtlikke toite
Toored munad, värske lehmapiim, porgand otse peenrast – kõik toidud, mis võisid lapse riskantsesse olukorda panna, kas mõne haiguse või lausa lämbumisohuga. Tänapäeval ei soovitata anda väikelastele näiteks pähkleid, mis võivad kurku jääda.

9. Lapsed jäeti üksi autosse ootama
Vanasti ei tohtinud laps võõrastele autouksi lahti teha, vaid pidi seal ootama kuni lapsevanem on poes ära käinud. Palavate ilmadega avati muidugi aknad, kuid tänapäeval on sellie käitumine lausa keelatud. Lapsi ei tohi jätta üksi autosse!

10. Lapsed olid päikese käes ilma päikesekreemita
Ultraviolettkiirguste ohtlikkust hakati uurima alles pärast aastat 1970.

11. Beebid magasid võrevoodis, kus olid pehmed madratsiääred
Beebid pidid olema pehmes sängis, et nad enda pead võrevoodis ära ei lööks, kuid hiljem avastati, et sellega kaasneb suur lämbumise risk. Hällisurmadest on hakatud pärast 2000. aastat järjest rohkem infot jagama. Tänapäeval soovitatakse panna beebi selili magama, mitte kõhuli.

Allikas: Good Houskeeping

 

Loe lisaks:
6 etteheidet, mida suurpere lapsevanemad alatihti kuulevad 
Suurperede vanemate üle visatakse mitmesuguseid nalju, mis ei lähe isegi mitte musta huumori alla ning võivad olla pigem haavava mõjuga. 

5 asja, mida armastav lapsevanem ei ütle kunagi oma lapsele
Vanemad võivad sõnadega haavata oma lapse tundeid, mis jätavad igavesed jäljed. Vahel lapsevanemad ütlevad lapsele midagi mõtlematut, kuid kui nii juhtub, siis tuleb lapse käest ka vabandust paluda.

Save

Save