OHMYGOSSIP — Et lapse trotslikkust muuta, aitab mõistmine ja arusaamine. Seeläbi muutub laps enesekindlamaks ja arendab emotsionaalset tervist. Mõistmise on armastuse väljendamine ja võimaldab kokkulepetele jõudmist ning vähendab lapse sees olevat pahameelt, kirjutatakse Psychology Today lehel.

Mis oleks parem viis mõista lapse kapriise, kui meenutada oma lapsepõlve. Meenutada, milline oli probleemi tähendus tollal lapsena ja milline nüüd täiskasvanuna. Psühholoog Jeffery Bernstein soovitab viia end tagasi lapsepõlve ja käia läbi need küsimused:

1. Kes mõistis kasvades sinu tundeid, vajadusi ja soove kõige paremini?

2. Kuidas suhtusid inimesesse, kes mõistis sind kõige paremini?

3. Kes mõistis kasvades sinu tundeid, vajadusi ja soove kõige vähem?

4. Kuidas suhtusid inimesesse, kes mõistis sind kõige vähem?

5. Kuidas see pani sind tundma, et keegi, kes sind mõistis aitas sul käituda erinevates olukordades vastavalt?

6. Vahel tundsid, et sind ei mõisteta. Kas see pani sind tundma end kehvasti ja põhjustas sobimatut käitumist? Kui vastus on jah, mida tegid?

Läbi nende küsimuste on teil võimalik aru saada, kui oluline on tunda, et sind mõistetakse. See annab vaimset jõudu teha häid valikuid ja toimida õigesti. Lastel ja noortel, kellel on elus raske, tähendab see paremaid alternatiive, et teha õigeid otsuseid.

 

Avafoto: Unsplash

 

Loe lisaks:
Teadlased: Paarisuhteprobleemid mõjutavad lapse und ja heaolu

OHMYGOSSIP — Hiljuti avaldatud uuringust selgus kurb tõsiasi – suhteprobleemide küüsis vaevlevate vanemate lastel on uni sageli häiritud, mis omakorda mõjutab nende aju arengut ning võib põhjustada muid muresid hilisemas elus.

11 asja, mida vanasti võisid lapsed teha, kuid tänapäeval on keelatud
OHMYGOSSIP — Maailm muutub kogu aeg ja ka laste kasvatuspõhimõtted ning kodureeglid on aja jooksul muutunud. Mõnikümmend aastat tagasi oli kõikidel vanematel sama eesmärk nagu tänapäevalgi: kasvatada lastest terved ja õnnelikud lapsed.

6 etteheidet, mida suurperede lapsevanemad alatihti kuulevad
OHMYGOSSIP — Suurperede vanemate üle visatakse mitmesuguseid nalju, mis ei lähe isegi mitte musta huumori alla ning võivad olla pigem haavava mõjuga. Viie lapse isa Justin Ricklefs avaldab Huffinton Post lehes küsimused, mida talle jätkuvalt esitatakse. Pea meeles, et neid küsimusi ei tasuks suureperede isadelt või emadelt küsida.

5 asja, mida armastav lapsevanem ei ütle kunagi oma lapsele
OHMYGOSSIP – Vanemad võivad sõnadega haavata oma lapse tundeid, mis jätavad igavesed jäljed. Vahel lapsevanemad ütlevad lapsele midagi mõtlematut, kuid kui nii juhtub, siis tuleb lapse käest ka vabandust paluda.

Kas sinu vanemad on läinud lahku, kui oled ise juba täiskasvanueas? Loe nippe, kuidas olukorras toime tulla
OHMYGOSSIP — Vanemate lahutus on üks suurimaid kriise lapse elus. Pere lagunemine on raske olukord, olenemata sellest, et lapsed on juba täiskasvanuks saanud.

8 vajalikku abinõud laste ohutuse tagamiseks kodus
OHMYGOSSIP – Lastega kodus? Kindlasti on palju ringi jooksmist, kukkumisi ja õnnetuid pisaraid. Vanemate õlgadel on suur vastutus, et tagada laste ohutus kodus. Ei tasu liiale minna ja lastelt mängurõõmu ära võtta, kuid siin on mõned nipid, kuidas lapsi kaitsta.