“Mäletan väga helgelt oma Pärnu vanaisa ja vanaema, sest veetsin nende juures päris palju aega – neil oli suur aed ja kanad, kelle tegevust sai palju jälgitud. Nad olid mulle väga olulised, sest vanemad käisid tööl ja neil oli napilt aega minuga ja õega tegeleda, sellepärast sain just vanavanematelt põhjalikud elutarkused,” räägib Merle Lilje Ohmygossip.ee’le.

Merle Lilje, kui palju tunnete oma sugupuud-juuri?
Isa poolt tean päris kaugele. Minu isa, Oskar Ploom,  tellis aastaid tagasi  Eesti Rahvusarhiivist väljavõtted dokumentidest ja selgus, et sugupuu on kirjas alates 1715, esimene kirje on Pärtli Reinu Juhan, seal lähemale ja sarnase nimekujuga oli juba 1766 sündinud Carl/Carel Plom (otsene esivanem) ja edasi kuni siiani muutus nimekuju juba Ploomiks. Legendi järgi oli üks esiisa Rootsi kuninga Carl XII alam, kes leidis Eestist endale – Laiuse kandist naise ja jäi siia elama – selline legend on perekonnas liikvel, mida ka dokumendid toetavad.

Suguvõsas esinesid ammustel aegadel sellised eesnimed – Carel, Mart, Ann, Kay, Märt ja Ello, Mari, Liisu, Anneta, Johanna, Leena jt. Lapsi  sündis peredes palju. Minu isa peres oli 7 venda ja üks õde. Vanaisa, Aleksander oli tubli põllumees ja ka külapastor, kes ristis ja ka mattis inimesi. Terma jämeda ketiga rist on nüüd minu valduses ja tunnen, et sellel on vägi! Üldse oli suguvõsas dokumentide järgi veel pastoreid ja kooliõpetajaid, naised kasvatasid lapsi.

Emapoolne vanaisa suguvõsa oli pärit Pärnust, vanaisa perenimi oli Blumfeldt ja vanaema oli pärit Kirblast-Kloostrilt Läänemaalt – kandis neiupõlvenime Mäekallas.

Kas teie suguvõsas on mingeid huvitavaid traditsioone?
Pärnu vanaema-vanaisa eluajal toimusid suured suguvõsa kokkutulekud, pidudel ja tähtpäevadel käisime maal vanaema sugulaste juures ja ka Pärnu kodus olid alati pikad lauad kaetud ja mängiti akordioni ning mitmeid seltskondlikke mänge. Vanaema oskas hästi süüa teha ja laste lemmik oli törlönt – paks kissell rosinate ja teiste kuivatatud puuviljadega. Meie teiste lastega esinesime – lugesime luuletusi ja laulsime. Mina mängisin ka alati akordioni, sest pidin ette näitama, millised uued lood olen selgeks õppinud.

Kas ja kui palju peab teie meelest paika ütlus: Veri on paksem kui vesi?

Ma ei oska sellele vastatagi, aga kindlasti, kui sugulasel on probleeme või vajab abi, siis kindlasti on abi ja nõu sugulasele loomulikum osutada kui võhivõõrale. Ja oma laste eest olen valmis minema kasvõi läbi tule ja vee – loodan, et ka nemad tunnevad sama oma laste suhtes… Meil on sugulaste ring väga kokku kuivanud, sest vaatamata minu isa paljudele vendadele ja õele on neil siiski järeltulijaid vähe ja neistki mitmed elavad  juba aastaid välismaal, kes Venemaal, kes USA-s, samuti nende lapsed on ka juba rohkem välismaalased kui eestlased.

Kui oluline roll on elus vanavanematel? Mida head mäletate oma vanavanematest?
Mäletan väga helgelt oma Pärnu vanaisa ja vanaema, sest veetsin nende juures päris palju aega – neil oli suur aed ja kanad, kelle tegevust sai palju jälgitud. Lähedal oli jõgi, kus ma ka tihti käisin ujumas või niisama jalutamas. Ilus aeg oli. Nad olid mulle väga olulised, sest vanemad käisid tööl ja neil oli napilt aega minuga ja õega tegeleda, sellepärast sain just vanavanematelt põhjalikud elutarkused. Samuti imetlesin vanaema oskust majandada – pension oli väga väike ja sellegipoolest anti meile õega raha ja osteti vajalikke asju. Nägin, kuidas vanaema vahetas mune ja lilli tuttavate jahi- ja kalameestega liha ja kala vastu – naturaalmajandus oli tugev. Vanaisa oli igas töös osav, parandas ja putitas kõike, mis kodus vaja. Kunagi nad ei tülitsenud ja oli väga harmooniline elu.  Mõtlen neile tihti ja õnneks on mul palju, mida hea meelega meenutada… Tahaks oma lastelastele sama hea vanaema olla.

 

Loe lisaks:
Merle Lilje Ohmygossip.ee’le: Viru Trio repertuaar meeldis meile väga — võiksime selle kohe “ülses soojendada”
“Tänapäeval me pole enam VIRU TRIONA esinenud, kuigi 10 aastat tagasi paaril korral mõnel eraüritusel küll. Me oleme valmis ka täna väikese kava, nii 5 – 6 laulu esitama, kui kellelgi peaks olema huvi. Kuna VIRU TRIO repertuaar meile endile väga meeldis, siis on ka kõik partiid hästi meeles ja pole probleemi nö “üles soojendada”,” räägib Merle Lilje Ohmygossip.ee’le.

Merle Lilje Ohmygossip.ee’le: Moskva on tundmatuseni muutunud
Juba 1960.aastal loodud naisteansambel LAINE lööb tänaseni laineid ning annab kontserte nii Eestis kui välismaal. Ohmygossip räägib Merle Liljega bändi Moskvas käigust ning aastalõpuplaanidest!

Merle Lilje Ohmygossip.ee’le: Tahan rahu ja stabiilsust, et ei peaks homse ees muretsema
“Olen murelik, kui jälgin, mis maailmas ja eriti endises NSV Liidus toimub. Tahan rahu ja stabiilsust, et ei peaks homse ees muretsema ja et mu lapsed saaksid oma elu samuti rahulikult ja õnnelikult elada, oma unistusi meie vabal maal ellu viia…” räägib muusik Merle Lilje Ohmygossip.ee’le.