Juba 1960.aastal loodud naisteansambel LAINE lööb tänaseni laineid ning annab kontserte nii Eestis kui välismaal. Ohmygossip räägib Merle Liljega bändi Moskvas käigust ning aastalõpuplaanidest!

Merle Lilje, ansambel Laine esines 24. novembril Moskvas üle pika aja taas. Kui kaua te pole venelastele esinenud ja millise mulje nüüdne esinemine jättis?
Ansambel LAINE esines kontsertidega Venemaal ja Moskvas viimati 1982.aastal.

Aga kuna LAINE loodi 1960-ndal aastal, siis alates sellest ajast oli ansambel ikka aastast umbes 9 kuud ratastel – lennukis, rongis, bussis ja oleme sõitnud risti-põiki läbi terve suure riigi ( tollase NSV Liidu).

24. novembri kontsert Moskvas oli meeleolukas meenutus vanadest aegadest ja mulje oli suurepärane. Meid võeti väga hästi vastu ja tundus, et ka mäletati meie ansamblit, vaatamata pikale pausile. Esinejad Eestist olid nii noorema kui vanema generatsiooni esindajad ja kontserdi lõppedes oli tunne, et oli kontsertkava meeldis kõigile ja et sellises koosseisus võiks veelgi kontserte toimuda, publikul oli palju vaheldust, äratundmisrõõmu ja ka üllatusi…

Kui teile tehti ettepanek sel tähtede paraadil esineda, kas võtsite pakkumise kohe vastu?

Pakkumine oli muidugi väga erutav, sest pole ju ammu Moskvas käinud, kuid meil olid ka mitmed omad plaanid, mis sattusid just samale ajale. Oli isegi mõte, et läheb ainult osa ansamblist ja LAINE ei laula kontserdil, vaid teeb nostalgiareisi kaasa ja annab intervjuusid. Korraladajad siiski kurvastasid ja tegid meile selgeks,et on eriti oluline Moskvasse kaasa sõita ja kuna tegemist oli siiski ajaloolise üritusega, saime oma plaanid kenasti ümbermängitud. Lõppkokkuvõttes jäime väga rahule.

Merle Lilje
Merle Lilje
Foto: Scanpix / Peeter Langovits


Kas plaanite ka edaspidi Moskvas või mõnes teises Venemaa linnas esineda?

Kui kutsutakse, siis miks mitte. Meil on temperamentne repertuaar ja ka venekeelseid laule on mitmeid. Moskva on tundmatuseni muutunud ja ei olnud tunda ka mingit vaenulikku suhtumist meisse, vastupidi – inimesed, kellega suhtlesime olid väga aupaklikud meie suhtes ja meenutasid oma kunagisi reise Tallinna ja Eestisse. Poliitikast ei kuulnud kuskil sõnagi.

Mitu laulu ansambel Laine sel kontserdil esitas ja mis laulud need olid?

LAINE esitas neli laulu. esimese lauluna, mis oli ka kontserdi avalaul, laulsime laulu ” Hoogsas rütmis”, mis oli kavas ka 1980.a. Moskva olümpiamängudel LAINE kontsertprogrammis. Juba esimestes taktidest hakkas rahvas kaasa plaksutama ja see oli tore tunne. Teiseks lauluks valisime laulu ” Ajastu naine”,, kolmandaks laulsime eesti rahvalaulu ” Laske mina laulan”, sest LAINE on laulnud oma kontsertidel välisriikides lisaks poplauludele ka rahvalaule, et tutvustada läbi selle meie maa kultuuri. Muuseas, 1980.aastal sai LAINE Eesti NSV teenelise kollektiivi aunimetuse just eesti kultuuri tutvustamise eest mujal maailmas.

Millised on teie plaanid jõuludeks ja aastavahetuseks?

Ees on mitmeid kontserte üle Eesti erinevates maakohtades, jõulud oleme rahulikult oma kodudes ja siis, enne aastavahetust peame ka lavale minema.

31. detsember on praegu veel vaba, nii et võibolla saame ka uue aasta kodudes vastu võtta, aga neid aastaid on ikka palju, kus me oma kollektiiviga oleme kell 12 šampanjaklaase kõlistanud ja soovinud üksteisele HEAD UUT AASTAT!

 

Loe ka:
Merle Lilje Ohmygossip.ee’le: Tahan rahu ja stabiilsust, et ei peaks homse ees muretsema
“Olen murelik, kui jälgin, mis maailmas ja eriti endises NSV Liidus toimub. Tahan rahu ja stabiilsust, et ei peaks homse ees muretsema ja et mu lapsed saaksid oma elu samuti rahulikult ja õnnelikult elada, oma unistusi meie vabal maal ellu viia…” räägib muusik Merle Lilje Ohmygossip.ee’le.

Merle Lilje Ohmygossip.ee’le: Mitte mingil juhul ei tohi lubada tekkida kadedusel, vihal ja vaenul
“Kui elus ei ole kõik läinud nö plaanipäraselt, siis soovitan vaadata endasse ja mõelda, mis läks valesti ja kuidas paremini saaks. Mitte mingil juhul ei tohi lubada tekkida kadedusel, vihal ja vaenul, sest see on pigem enesehävituslik; vaid uurida, kuidas teised hakkama saavad ja püüda samamoodi oma probleemidega tegeleda,” räägib muusik Merle Lilje Ohmygossip.ee’le.