OHMYGOSSIP – Suvel tahavad kõik naised olla heas bikiinivormis, paraku läheb aga reaalsuses tihti vastupidi ja suvel võtame me hoopis juurde. Me treenime vähem või üldse mitte ja sööme ebaregulaarsemalt ja ebaretvislikumalt – õhtused grillpeod, kiirtoit rannas, jäätis söögi alla ja peale ning kindlasti rohkelt alkoholi… tuleb tuttav ette?

Seetõttu tahaksin sulle jagada mõned lihtsad ja head näpunäited, kuidas oma üleliigsed suvekilod maha raputada. Kel on aga soov üleüldse kaalust alla võtta võiks alljärgnevaid soovitusi jälgida pika aja jooksul, mis veel parem, see võiks kujuneda elustiiliks ja tulemused on garanteeritud.

Kui sa arvad, et hakkan sulle nüüd soovitama mingit imedieeti või palun sul kaloreid lugeda, siis sa eksid… ma pole kunagi ühtegi dieeti pidanud ega poolda neid. Ekstreemdieetide tulemused on küll esialgu märgatavad, kuid kahjuks ajutised ja seda sellel lihtsal põhjusel, et meie organism koosenb 70% ulatuses veest. Kui sa võtad nädalaga alla 2-5 kg (normaalne oleks 0,5 kg nädalas), siis enamuse moodustabki sellest vesi, mitte rasv, millest tegelikult vaja vabaneda on.

Minult küsitakse tihti kas ma ikka söön kah või mis on minu hea vormi saladus… Minu saladus ongi söömine aga mitte lihtsalt söömine vaid söömine targalt ja teadlikult ning kindlasti ka liikumine!

*Regulaarsus/mitmekülgsus
Süüa tuleks iga 4 tunni tagant ning väiksemaid portsjone, kindlasti ei tohi vahele jätta hommikusööki ja korra päevas tuleb süüa korralikku sooja toitu. Kui sa armastad magusat, siis võid seda endale mõõdukalt lubada, kuid süsivesikud jäta päeva esimesse poolde. Piirata tuleks jahutoodete söömist – sai, küpsised, pastad jms.

Väga vale on aga arusaam, et kõik mis on roheline on tervislik. Kui sa närid hommikust õhtuni kapsalehti, siis jääb su organismil väga palju vajalikke toitaineid saamata, süüa tuleb kõike. Ka süsiveiskuid ja rasvu on mõõdukalt vaja!

Levib ka müüt, et õhtul peale kella 18:00i ei tohi enam süüa… see kehtib pigem neile, kes lähevad magama 21:00. Kui oled hiline uinuja võid vabalt lubada endale õhtusnäkki ka kell 20:00. Õhtusnäkiks sobib suurepäraselt valgurikas toit – kana, kodujuust, kala, muna, oad jms.

*Vesi
Päeva jooksul tuleks pidevalt juua toidukordade vahele vett, mitte mingil juhul poe mahlasid ega karastusjooke ega gaseeritud vett vaid täiesti tavalist vett (soovi korral võib lisada sidrunit). Raske on öelda täpset kogust, sest see on väga individuaalne, keskmiselt võiks inimene juua 1,5-2 liitrit vett päevas. Kuid olen seisukohal, et vägisi kah ei tasu vett sisse pressida, tuleb järgida oma organismi vajadusi. Just vesi aitab toitainetel jõuda vajalike organiteni, väljutab kehast mürkaineid, aitab kaasa ainevahetusele ning vähendab ka näljatunnet.

*Suhkur

Loobu suhkrust nii palju, kui võimalik. Seda saab üsna tihti asendada edukalt meega (ka kohvi sees). Seedimiseks imeb suhkur rakkudest välja mineraale ja vitamiine ning peale seedimist jäävad suhkrust järgi vaid nö „tühjad“ kalorid, mis ladestuvad väga lihtsalt rasvadeks, kui neid ära ei tarbita. Lisaks põhjustab regulaarne ja rohke suhkrutarbmine kehas üle-happesust.

*Alkohol
Loomulikult oleks hea alkoholist üldse loobuda aga paljud seda ei suuda, sealhulgas ka mina:) Küll aga saame me kõik piirata oma alkoholi tarbimist ning valida neid alkohoolseid jooke, mis sisaladavad vähem kaloreid. Parim valik on punane või valge kuiv vein, kõige kaloririkkamad on kange ning magus alkohol – siider, viin, rumm, viski jne. Kui lubad endale korra nädalas kvaliteetset veini ning paar korda kuus kangemat alkoholi, siis pole probleemi, kui aga see kogus kulub sul nädalaga siis just seal võib peituda sinu ülekaalulisuse üks põhjustest.

*Liikumine/õige trenn
Sama oluline nagu on õige toitumine on ka liikumine ja trenn, kuid iga treening kaalu langetamiseks ei sobi. Jõuteeningud suurendavad lihastoonust ning suuremad lihased tähedavad ka suuremat kaalu, sest lihas kaalub rohkem, kui rasv. Tihti muudab see ka inimese visuaalselt suuremaks…võid küll saada vormi ja pringiks, kuid kui sinu eesmärk on oma parameetreid vähendada, siis ma seda põhitreeninguna ei soovita!

Selleks, et kaalu langetada ja rasva põletada tuleb teha aeroobset treeningut madalal pulsil ning pikema aja jooksul (ca 1,5 h korraga). Loomulikult on väga head liikuva iseloomuga treeningud nagu aeroobika, tantsimine jms aga paraku kõigile see ei sobi või ei võimalda tänapäeva kiire elutempo rühmatreeningutes osaleda. Seetõttu soovitan ma treeninguid, mis ei nõua igakuised väljaminekuid ja mida saab harrastada endale sobival ajal – jooksmine, kiirkõnd, kepikõnd, jalgrattasõit, rulluisutamine, suustamine jms. Loomulikult ei jõua sa kohe esimene korda 1,5 h järjest joosta, aga alusta vaikselt 30 min sörki vaheldumisi käimisega. Oluline ei ole see, et sa treeninksid ennast hinegtuks vaid võtaksid asja rahulikult ja suurendaksid oma vastupidavust — mida pikemalt suudad korraga treenida, seda paremaks muutuvad ka tulemused. Nädalas võiks treenida 3-4 korda, kui tahad kaalu langetada; kui oled juba vormis, siis vormi hoidmiseks piisab ka 2st korrast nädalas.

Soovin kõigile Ohmygossipi lugejatele tervislikku toitumist, mõnusat treenimist ning head ensetunnet!