OHMYGOSSIP – Suviselt soojad ilmad meelitavad meid rohkem õues aega veetma ning mitmeid tunde lõõskava päikese käes viibimine esitab meie nahale paraja väljakutse. Kuumus, niiskus, päikesekiirgus ja sage vees viibimine kuivatavad ja ärritavad nahka ning seetõttu on nahahoolduses oluline rõhk niisutamisel, et säilitada naha tervis ja elastsus. Aga kui tihti peaksime või üldse tohiksime suvel oma nahka kreemitamda?

Nahk ja suvine kliima
Suvel on meie nahk sageli avatud päikesekiirgusele ja niiskusele. UV-kiired on kiired nahka kahjustama, põhjustades selle vananemist ja kuivamist. Samuti võivad soojus ja niiskus suurendada higistamist, mis omakorda viib vajaliku niiskuse nahast. Nahka võivad veelgi kuivemaks ja tundlikumaks muuta sagedased ujumised basseinides või merevees. Kuidas siis käituda?

Teaduslikud soovitused naha niisutamiseks suvel
Teadlaste ja dermatoloogide soovitused naha niisutamiseks suvel põhinevad mitmetel faktoritel, sealhulgas individuaalsetel nahatüüpidel ja keskkonnatingimustel. Üldised soovitused hõlmavad järgmisi põhimõtteid:

Niisuta kaks korda päevas: Parim praktika on niisutada nahka hommikul ja õhtul. Hommikul niisutamine valmistab naha ette päevasteks tegevusteks ja päikesekiirguse eest kaitsmiseks. Õhtul niisutamine aitab taastada nahka ja säilitada niiskust öö jooksul.

Vali õige niisutaja: Suvel on soovitatav kasutada kergemaid, mittekomedogeenseid (poore mitteummistavaid) niisutajaid, mis võimaldavad nahal hingata. Otsi tooteid, mis sisaldavad hüaluroonhapet, glütseriini ja aloe verat – need koostisosad aitavad säilitada naha niiskustasakaalu ilma seda üle koormamata.

Kreemitamine pärast ujumist: Iga kord pärast ujumist – olgu see basseinis või merevees – tuleks nahka niisutada. Kloor basseinivees ja sool merevees võivad nahka kuivatada, seega on oluline niiskuse taastamine pärast veest väljumist.

Joo piisavalt vett: Kuigi see ei ole otseselt kreemitamine, on naha niisutamise seisukohalt äärmiselt oluline hoida keha hüdreeritud. Piisav veetarbimine aitab hoida naha niiskustasakaalu seestpoolt.

Kaitse päikese eest: Kasuta päikesekaitsekreemi (SPF 30 või kõrgem) koos niisutavate omadustega. Päikesekaitsekreem aitab vältida UV-kiirte kahjulikku mõju ja hoiab nahka niisutatuna.

Individuaalsed erinevused
Kuigi ülaltoodud soovitused on üldised, võivad individuaalsed nahatüübid vajada kohandatud lähenemist. Näiteks:

Kuiv nahk: Võib vajada tihedamat niisutamist ja rikkalikumaid niisutavaid kreeme.
Rasune nahk: Vajab kergemaid niisutajaid, et vältida liigset rasvasust.
Tundlik nahk: Vajab hüpoallergeenseid ja lõhnavabu tooteid, et vältida ärritusi.

Suvel nahka niisutamine on oluline samm, et säilitada naha tervist ja ilu. Niisutades nahka kaks korda päevas, valides õiged tooted ja kaitstes nahka päikese eest, saab hoida oma naha särava ja elastse ka kuumadel suvekuudel. Kuigi üldised soovitused on kasulikud, on alati oluline kuulata ka oma keha ja kohandada hooldusrutiini vastavalt individuaalsetele vajadustele.

Avafoto: Unsplash

Vaata ka:
KUIDAS keramiide sisaldav kreem nahale mõjub? Mis need keramiidid üldse on?

Need läbiproovitud lihtsad kuid tõhusad nipid aitavad sul 15 AASTAT NOOREM välja näha!