Ikka ja jälle räägitakse kevadväsimusest, tegelikult aga tunnevad paljud inimesed väsimust, depressiooni ja jõetust just talvel, kui ilmad on külmaks läinud ning päevad on pimedad ja lühikesed. Meie üha pikemaks ja külmemaks venivad talved tekitavad tihti tunde, et tahaks karu kombel talveunne minna, ometi ei saa me seda endale lubada, sest kohustused ootavad ja kuidagi tuleb see talv üle elada, ilma, et me kevadeks oleks läbipõlenud. Gossip.ee jagab teile mõned kasulikud soovitused, kuidas talveväsimust ennetada või siis peletada, kui ta teid juba kimbutab.

1. Puhka
Vana tõde, et välja puhata aitab üks korralik ja kosutav uni, ometi jääb paljudel inimestel ööuni siiski liiga lühikeseks ning hommikul ei tõusta puhanud ja värskena. Tuleks lahti saada oma halvast harjumusest poole ööni televiisorit vaadata, selle asemel hankige oma öökapile üks huvitav raamat. Enne magaminekut jooge üks rahustav ja looduslik tee ning hea uni on teile garanteeritud, mis muide võiks kesta täiskasavnud inimese puhul vähemalt 7-8 tundi. Kui mingil põhjusel jääb Teil siiski ööuni lühikeseks, ärge peljake teha seda tasa päeval ühe väikese lõunauinakuga. Ei ole mõtet omale unevõlga tekitada, lõpuks võib Teie organism olla nii kurnatud, et olete sunnitud mitmeid nädalaid töövõimetuna kodus veetma.

2. Toitu tervislikult
Teine vana tõde on loomulikult tervislik toitumine, talvel on oht vitamiinipuudust kogeda tunuvalt suurem, sest värsket on meie laual oluliselt vähem, kui suvel. Seega võiks me rohkem süüa juurikaid, mis on toitvad ja tervislikud. Nii, et kapsad, kaalikad, peedid ja porgandid on igati teretulnud. Rääkimata siis teada tuntud viitamiini ja energiapommidest puuviljadest, lihtne reegel on- toit peab olema värviline!
Väsimust võivad veel tekitada rauavaegus ning C- vitamiini puudus, see ei tähenda aga, et peaks kohe tormama apteeki toidulisandeid soetama. Nüüd on õige hetk keldrist välja tuua oma suvel/sügisel valmistatud hoidised- näiteks mustasõstramoos on tõeline C vitamiini pomm, hea nipp on teha endale mustasõstramoosist teed ehk kuuma moosivett. Raudarikkad toiduained on leib, riis aga ka kuivatatud puuviljad.

3. Tee regulaarselt trenni
Kindlasti ei saa mainimata jätta trenni, mis liaks sellele, et hoiab Teid vormis, ka annab hea enesetunde ning regulaarselt treenivad inimesed on palju tervemad ning füüsiliselt tugevamad. Olete väga tubli, kui külastate näiteks 2-3 korda nädalas jõusaali või käite aeroobikas, kuid kas te teadsite, et füüsiline tegevus värskes õhus on kordades efektiivsem ja tervislikum, kui treeningsaalis? Kui suvel me kõik just tahamegi toast välja saada, siis talvel keegi naljalt ilma põhjuseta õue ei kipu, ometi peaksime iga päev leidma aega liikuda värskes õhus. Suusatage, uisutage, rookige lund või lihtsalt jalutage, umbes 20 minutit päevas liikumist värskes õhus on juba täiesti piisav. Kui tõesti pole aega, et iga päev spetsiaalselt välja jalutama minna, siis mahutage see kasulik ja tervislik tegevus oma igapäeva toimetustesse- minge näiteks tööle või poodi jala.

4. Käi korra solaariumis
Talvel tekib paljudel inimestel ka D-vitamiini vaegus, sest looduslikku päikest on väga vähe. Muret, ei pea tundma need inimesed, kes saavad enadle talve jookusl lubada ühe kosutava puhkuse päikese ja palmide all, need inimesed aga, kes ei saa seda endale mingil põhjusel lubada, võiksid paar korda talve jookusl külastada solaariumit. Solaarium mõjub hästi organismi hormonaalsele tasakaalule, andes hea meeleolu ja enesetunde, ta parandab vereringet ja ainevahetust, suurendab organismi vastupanuvõimet, soodustab hemoglobiini moodustumist veres ning tugevdab nahka. Loomulikult vaid juhul, kui seda külastatakse mõõdukalt, korra kuus solaariumis käia on täiesti piisav ja tuleb väga ettevaatlik olla, et Teil põletust ei tekiks. Üks solaariumiseanss võiks kesta umbes 6-10 minutit ning tingimata tuleks kasutada spetsiaalset solaariumikreemi, et vältida naha kahjustusi ning säilitada niiskustasakaal. Solaariumi eesmärk peaks pigem olema hea enesetunne, kui pruun nahk. Ülepäevitamise tagajärjed võivad olla väga tõsised ja pöördumatud – nahk vananeb enneaegselt, tekivad pigmentatsioonihäired, suureneb nahakasvajate tekke oht jne.

5. Käi massaažis
Kel vähegi võimalik, võiks ka regulaarselt massaažis käia, sest tegu ei ole sugugi mingi pelgalt head enesetunnet andva protseduuriga nagu paljud inimesed ekslikult arvavad, massaaž on inimkehale sama vajalik, kui õige toit, piisav uni ning piisav liikumine, sest keegi ei suuda kõiki oma lihaseid ise taastada ja vaenitada..Massaaž vabastab nii vaimsetest- kui lihaspingetest, lõõgastab, kiirendab ainevahetust ja elavdab vereringet. Muideks just halva vereringe tõttu on osadel inimestel pidevalt käed ja jalad külamd, eriti just talvel tunnevad nad pidevat külmatunnet.