Kui soovid olla õnnelik, püüa keskenduda sellele, mis sul parasjagu käsil on. Värske uurimuse kohaselt on inimesed siis, kui nende mõtted käsiloleva töö või tegevuse ajal rändama lähevad, õnnetumad kui siis, kui nad on oma tegevusele täielikult keskendunud, vahendab kliinik.ee HealthDay Newsi.

Uurimuse autor, Harvardi ülikooli psühholoogiadotsent Matthew Killingsworth selgitas, et inimmõistusel on ainulaadne võime “ajas rännata”: mõelda sellele, mis on kunagi toimunud ning näha ette, mis tõenäoliselt tulevikus juhtub.

Teadlased avastasid, et inimesed on õnnetumad siis, kui nad mõtlevad millelegi muule kui käsilolevale tegevusele.

Uuringu käigus küsitleti iPhone’i veebirakenduse kaudu 2250 inimest mitu korda päevas suvalistel kellaaegadel. Neilt küsiti, kuidas nad end tunnevad, millega nad tegelevad, kas nende mõtted olid käsiloleva tegevuse juures rändama läinud ja kas see, millele nad mõtlesid, oli meeldiv, ebameeldiv (näiteks muretsemine peresuhete või rahaasjade pärast) või ei tekitanud see neis üldse emotsioone.

Vastavalt uurimustulemustele rändasid osalejate mõtted pea 47 protsendil ärkveloldud ajast.
Kuid selgus ka üks oluline erand.

Käsiloleva tegevuse kirjeldamiseks oli osalejatele ette antud 22 nimetust, näiteks jalutamine, söömine, sisseostude tegemine, telerivaatamine, tööle sõitmine ja töötamine. Ilmnes, et katsealused suutsid oma mõtteid üsna hästi koondada vaid ühele tegevusele – armatsemisele. Vaid 10 protsenti osalejatest märkis, et mõtted läksid seksi ajal rändama.

Enamasti olid inimesed kõige õnnelikumad armatsedes, sportides ja vesteldes. Kõige õnnetumad olid nad puhkamise, magamise, töötamise ja koduarvuti kasutamise ajal.