30. septembril tähistas Prantsuse Vogue oma 90. sünnipäeva. Kõik, kelle sõnal on moemaailmas vähegi kaalu, olid kohal. Pidu kestis kaua, nagu Vogue’i moeajakirjanik Hamish Bowles oma järgmise päeva artiklis kirjutas: “Kogu Pariisi moeseltskond kannatab täna pohmelli käes.”

Prantsuse Vogue’i legendaarne peatoimetaja Carine Roitfeld kutsus külalised ajaloolisse 18. sajandist pärit Pozzo di Borge hotelli, kus toimus black tie maskiball „Eyes Wide Shut“. Rikkaliku dekooriga ruumid on Pariisi (moe)seltskonnale tuntud juba 1970ndatest aastatest, mil härra Lagerfeld seal resideerus ning meeldejäävaid koosviibimisi korraldas.

Sel korral oli moemaailmas levinud suurusele null loodud rikkalik ahvatlustetuba. Tuba täis karamellist skulptuure, marjadega puid, macarooni-kuhilaid, hiiglaslikke torte jne – et kordki elus saaksid kõik oma süsivesikute isu täis süüa. Kutse nimel oldi valmis kerjama, paluma, varastama. Seda muidugi juhul, kui sa polnud piisavalt tähtis, et seda saada.

Peost räägitakse kui viimase 10 aasta uhkeimast ja ka rajumast: 20pealisele tualetijärjekorrale eelistati aeda ning liigub ka muid ekstravagantseid lookesi. Peo erilisimaks atraktsiooniks oli kahtlemata külaliste nimekiri, mida pole mõtet üles lugema hakata, ning põnevus, kes mida kannab.

Supermodell Tyra Banks valmistas oma maski odavast võrksukast; Jean-Paul Gaultier suhtus kõigesse taas kord prantslasliku muhedusega ega kulutanud oma peakatte valmistamisele rohkem kui õhtupooliku. Paljud staarid siiski enda näputööd ei usaldanud ning tellisid oma erilised aksessuaarid Philip Traecylt või Stephen Jonesilt.

Viimase mask, kusjuures, oli üks õhtu naelu, kuid jäi kahjuks piltidele jäädvustamata. Jones kandis oma näo ees suurt peeglit, mis surus tema nina tugevalt lömmi, kuid kordagi õhtu jooksul ei kuuldud teda kaeblemas. Ja kordagi ei nähtud ka Jonesi nägu otsevaates, sest temaga rääkides vaatas vestlejale peeglist vastu enese nägu. Jonesi mask kandis ideed: sina oled siin.

Märkimisväärne on loomulikult ka Prantsuse Vogue’i sünnipäevanumber, kusjuures juubelikaanel poseerib Lara Stone vaid maskis. Sünnipäevanumbri tiraaži suurendati 40% tavapärasega võrreldes ning Vogue ilmus lettidele eriliselt pakitult. Ehk jõuavad mõned eksemplarid 240 000 trükitud ajakirjast ka meieni…