Naistemaailm proovis järele kuus levinud teesorti, mida apteekides müüakse nimetuste “salendav”, “trimmiv” ja “lahtistav” all. Millist neist eelistada? “Selliste teede mõju on äärmiselt individuaalne,” hoiatab apteeker Kai Kimmel, Eesti Apteekrite Liidu esinaine. “Kui see tee ikka olemise väga vesiseks võtab, on ka kahenädalane kuur liiast.”

Kõhnumist soodustavad teesid müüakse ilma retseptita kui abistavaid vahendeid seedetegevuse stimuleerimiseks ja kaalu alandamiseks. Lastekodu tänava apteegi Looduse Abi farmatseudi Ljudmila sõnul on neil äärmiselt populaarsed Hiina teed Lendlev Pääsuke ja Kuldne Draakon, mida tuleb juua päevas kuni kolm tassitäit: “Lausa igahommikuse kohvitassi asemel käiakse ostmas!”

Eesti Apteekrite Liidu esinaise Kai Kimmeli sõnul on kõhukinnisus kahjuks tõsine probleem paljudele inimestele. Ehkki apteeker soovitab alustada õigest toitumisest (kiudainerikkast toidust) ja rohkelt värskes õhus liikumisest, on teepakike enamiku inimeste jaoks siiski kõige lihtsam väljapääs.

“Aga nende teedega tuleks olla ettevaatlik. Nii sennalehed kui ka paakspuukoor – enamiku lahtistavate teede levinuimad koostisained – mõjutavad pikapeale soole peristaltikat. Inimese oma seedimine läheb nende teede joomise tagajärjel laisaks. Kahenädalane kuur on maksimum, mille ajal ma neid juua soovitan. Aga kui kogu aeg on neid teesid juues kõht lahti, on ka kahenädalane kuur liiast. Pidevast kõhulahtisusest võivad tekkida muud tervisehädad pärasooles,” hoiatab Kimmel. “Neid teesid ei tohi pidevalt tarbida!” Lahtistavate teede mõju organismile väheneb pideval tarvitamisel, sel juhul tuleks raviteesid vahetada. Kindlasti ei tasu nendega liialdada, jooma peab teed küll mitu korda päevas, kuid piisab poolest klaasist hommikul ja poolest klaasist õhtul enne magamaminekut.

Kuidas ilma lahtistavate teedeta seedimist kiirendada?

    * Parim nipp: pane eelmisel õhtul leigesse vette likku 5-6 kuivatatud ploomi, söö need enne hommikusööki koos leotusveega ära.
    * Joo enne hommikueinet üks klaas leiget vett, hommikusöögiks söö kasulike biobakteritega jogurtit või hapendatud jooki.
    * Söö hommikusöögiks 2-3 kiivit.
    * Sega oma hommikuhelveste või müsli sekka üks supilusikatäis linaseemnepulbrit.
    * Joo kohvi asemel teed: rohelise tee kõrval võid proovida näiteks pu-erh-teed (müügil spetsiaalsetes teepoodides). Soovitav on neid teesid juua pärast sööki.

Valik salendavaid teesid. Millist eelistada?

1. Wellnessi Saleduse tee, 10 pakki, hind 25 krooni
Koostis: õunakoored, pu-erh-tee, matetee, aniis, piparmünt, sidrunikoor, inuliin (5%)
Kommentaarid:
“Maitse on superhea — mahe ja puuviljane. Võib päeva jooksul muretult mitu tassi juua ja suhkrut ei pea lisama, on ka niisama maitsev.”
“Värske sidrunimaitse, hea jook pikal päeval, muu hulgas mõjub vist tõesti energeetikat ergutavalt ehk siis muudab päeval virgeks, öösel rahulikuks. Seedimise kiirenemist paraku eriti ei tajunud.”

2. Figura-2 tee, 20 pakki, hind 36.30
Koostis: paakspuukoor (20%), õunakoored, hibiskus, kibuvitsamarjad, leedripuumarjad.
Kommentaar:
“Ebameeldiv apteegi-ravitee maitse. Niisama sõbrannadeõhtul küll ei pakuks. Aga toime oli sel teel täiesti olemas – veerand tundi pärast teejoomist tuli juba kempsu joosta.”

3. Gold Dragon Slimming Tea, 20 pakki, hind 90 krooni
Koostis: lootoselehed, aasia teeleht, uluni tee jne
Kommentaarid:
“Tee mõjus nagu tõeline L-karnitiiniga spordijook – jõin seda hommikul enne shaping’u-trenni minekut, terve päeva käisin usinasti vetsu vahet ja õhtul kella viieni polnud mitte mingit söögiisu. Olen väga rahul, vööümbermõõt kahanes lausa tundidega.”
“Minu lemmik. Teeb seedimise heaks ja pehmeks, ent mitte häirivalt “põhja alt viiv”. Söögiisu kahenes tõepoolest, maitses mõrkjalt ja see oli justkui kuidagi seotud õhtuse magusaisu kadumisega. Aktiveerib ka neerude töö, ent mitte häirivalt sagedaseks.”

4. Kubja ürditalu Paastutee, 20 pakki, hind 28.40
Koostis: paakspuukoor, kibuvitsamarjad, vaarikavarred, köömned, võilillejuured jne
Kommentaarid:
“Meenutab vana head raviteed – rohune, kirbe maitse. Kiirendab vedelike väljutamist kehast.”
“Maitsetu ja pole ka lubatud tumepunast värvust. Pani ainevahetuse tööle ja tualeti vahet jooksma. Õhtuks lõi kõhu kergelt lahti.”
“Koduse ravitee maitse, sobiks ilmselt paastu ajal, kui maitsemeel hakkab otsima kargeid taimseid maitseid, argipäeval toidukordade vahele aga kuidagi koduvillane.”

5. Yogi Tea Ayurvedic Herbal Formula Women’s Fitness,  15 pakki, hind 67 krooni
Koostis: rosmariin, nõgeselehed, kibuvitsamarjad, rooibos-tee, lavendel, ingver, pu-erh tee jne.
Kommentaarid:
“Apteegihõnguline maitse, koostisosi vaadates lootsin huvitavamat ja veidi magusamat maitset. Suhu jääb mõnus piprane maitse, selle eest plusspunktid. Mekib paremini, kui lisada mett.”
“Kõhtu lahti ei löönud, kiiret toimet ei olnud, samas toimis hommikul seedimine väga hästi.”
“Eksootiline terav kõrvalmaitse hakkas teise tassi puhul pisut häirima ning mingitel põhjustel tekkisid gaasid – hea, et tarbisin nädalavahetusel kodus. Ehk oli see tingitud lihatoidust, mida ilmselgelt joogide dieet ei sisalda, meie argitoit aga küll.”

6. Tee Lendlev Pääsuke, 20 pakki, hind 60 krooni
Koostis: must tee, lootoselehed, palmilehed, mandariinikoored jne
Kommentaarid:
“Maitse just selline, nagu ma dieediteed ette kujutan – kergelt mõrkjas, aga meeldiv. Natuke apteegimaiguline ja mitte niisama joomise tee. Päris kempsu jooksma ei pannud, aga enne teatrit või kino ei soovita igaks juhuks juua.”
” Maitse rohune, apteegine. Aga toime oli minu puhul silmapilkne – pool tundi ei saanud tualetist välja.”
“Hea, võõrapärane, ent mitte häiriv maitse, toime veidi äkilisem kui teistel teedel, kuid siiski mitte häiriv. Sobib juhtudel, kui oled eelmisel päeval kõvasti söönud (pärast mitmekäigulist õhtusööki või tordisöömist).”