OHMYGOSSIP – Me kõik teame, et armumine ja armastamine tekitavad meis suurepärase tunde, kuid kas te teadsite, et selle taga peitub ka tegelik teadus? Armumine ujutab meie närvisüsteemi üle heaolutunnet tekitavate hormoonidega, seega pole mingi ime, et see tunne nii ahvatlev on. Paljud teadusuuringud kinnitavad, et armumine on kasulik nii füüsilisele kui ka vaimsele tervisele. Õnnelik suhe toetab pikka ja õnnelikku elu!

Järgnevlt viis positiivset põhjust, miks armumine on tervisele kasulik:

1. Vähenenud stressitase
Põhja-Carolina Chapel Hilli ülikooli teadlased leidsid, et kallistamine ja käest hoidmine vabastab kehas oksütotsiini, mis langetab stressihormoonide taset, tõstab valutaluvust, parandab meeleolu ning langetab vererõhku. Ka paljud teised uurimused on kinnitanud, et armumine ja armastus vähendavad stressitaset. Ning kuna stressi peetakse väga suure hulga haiguste peamiseks põhjuseks, siis pole ime, et armastavas suhtes olevad inimesed elavad kauem, kuna nende stressitase on madalam.

Psühhiaater Joseph Hulett on öelnud: “Inimesed on sotsiaalsed olendid, kellel on bioloogiline vajadus leida suhet. Kui nad seda ei leia, siis kannatavad nad stressi all.“ Brigham Youngi ülikooli professor Julianne Holt-Lunstad nõustub eelkõnelejaga, öeldes, et meie suhted aitavad meil stressiga toime tulla, kui meil on keegi, kelle poole pöörduda, et saada emotsionaalset tuge ja nõuandeid, siis on see heaks puhvriks stressi negatiivsete mõjude vastu.

Madalam stressitase kingib meile ka tervema naha ja saledama vööümbermõõdu. Kõrgenenud stressitaset seostatakse kõrgema kortisooli tasemega kehas. Kortisooli toimel kipub rasvkude ladestuma eelkõige vöökohale ning nahaprobleemid tekivad kergemini.

2. Tugevam immuunsüsteem
Õnnelikud paarid, kes tulevad omavaheliste arusaamatustega positiivsel moel toime, omavad ka paremini toimivat immuunsüsteemi kui need, kes seda ei tee. Teadlased, kes on jälginud seda, kuidas paarid omavahel konfliktiolukorras käituvad, on leidnud, et neil, kes vaidlesid optimistlikul ja armastaval moel, oli tugevam immuunsüsteem kui neil, kes vaidluse käigus näitasid üles tugevalt negatiivset suhtumist üksteise suhtes.

3. Valu leevendamine
Uuringud on näidanud, et inimesed, kes kogesid elektrišokki, kirjeldasid väiksemat valu taset, kui nad said samal ajal armastatud inimese käest hoida. Naissoost katsealused, kes olid õnnelikus abielus, tajusid valu väiksemana, kui said abikaasal käest hoida. Sõprade abi on oluline, kuid armastatu suudab veel paremini valu tajumist vähendada.

4. Parem füüsiline vorm
Paarid, kes treenivad koos, saavutavad paremaid tulemusi kui need, kes treenivad üksinda. Toitumisnõustaja ja treener Jay Cardiello on öelnud: “Peaaegu pooled inimesed, kes treenivad üksinda, katkestavad oma programmi peale esimest aastat, kuid kaks kolmandikku nendest, kes treenivad koos armastatuga, jätkavad treenimist.“ Samuti on leitud, et need, kes treenivad koos partneriga, teevad seda 12-15% tõhusamalt. Kui sinu kõrval on armastatud inimene, kes sind innustab ühise eesmärgi nimel, siis tasub see tõesti ära.

5. Parem üldine heaolu
Rutgersi ülikoolis leiti, et inimestel tõuseb armastatu pilti vaadates ajus dopamiini tase. Dopamiini seostatakse suurenenud energia, positiivse ellusuhtumise ja üldise heaolutundega.

Avafoto: Pexels