NordenBladet – 12. oktoobril Tartu Kaubamaja keskuses toimuv Moekuulutaja üritus võngub sel korral etnorütmides: andekate noordisainerite moeetendusel esitletakse Eesti etnoteemalisi kollektsioone ning muusikalisi elamusi pakub armastatud Curly Strings.

Stilist Mariliis Niine poolt kokku pandud erietendusega jõuab lavale Eesti Kunstiakadeemia moetudengite Hannes Rüütli, Kristiina Jeromansi, Susanna Kõgeli, Karin Kreeki, Kertu Kivisiku ja Cärol Oti omanäoline looming. “Näha võib enneolematut värvide, tekstuuride, uudsete materjalide ja vormide mängu,” lubab Niine. “Esitletavad kollektsioonid on inspireeritud etnograafilistest mustritest, eriliste materjalide kasutusest, vanaaegsetest käsitöövõtetest ja nende endi perekondade varasalvedest pärinevatest isiklikest lugudest.”

Stilisti kinnitusel saab moeetendusel näha nii meestele kui ka naistele loodud rõivaid, milles leidub nii käsitsi kootud kudumeid kui ka kangastelgedel valminud materjale. “Üks uuenduslikumaid tehnikaid on Kristiina Jeromansi loomingus kasutatud 3D tikand,” avaldab Niine. “See on loodud 3D printeriga ning kaunistab nii rõivaid kui esineb ka ehete kujul.”

Moekuulutaja põnevasse päevakavva kuuluvad ka mitmed teised moeetendused laste-, naiste- ja meestemoest, mille on kokku pannud stilistid Karis Kuusk, Britta Laumets-Merila ja Katrin Aasmaa. Lisaks saab nautida paljude lemmiku Curly Stringsi etteasteid, kellega koos astuvad lavale ka Laulupesa laululapsed.

Muide, keskuse 3. korrusel avatakse Moekuulutaja päeval ka Eesti Kunstiakadeemia moetudengite fotonäitus “Eesti oma sinine”, mis põhineb Eesti rahvarõivaste traditsioonilistel motiividel, tõlgendades loojate nägemust eestlusest, Eesti moekultuuri arengust ja seostest loodusega.

AJAKAVA

Laupäev, 12. oktoober

12.00 Kaubamaja moeetendus

Stilist Katrin Aasmaa

12.30 Curly Strings

13.00 Naiste- ja meestemoe etendus

Stilist Britta Laumets-Merila

13.30 Curly Strings

14.00 Erietendus „Moodne etno“

Stilist Mariliis Niine

14.30 Curly Strings ja Laulupesa laululapsed

15.00 Laste- ja noortemoe etendus

Stilist Karis Kuusk

15.30 Laulupesa laululapsed

Näitus „Eesti oma sinine“

Koos Moekuulutajaga jõuab Pärnust Tartusse Pärnu Muuseumi ja Eesti Kunstiakadeemia moeosakonna ühisprojektina Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks valminud näitus „Eesti oma sinine“, mis seob tänapäevases võtmes kokku moe, looduse ja pärandkultuuri. Näitus põhineb Eesti rahvarõivaste traditsioonilistel motiividel, tõlgendades loojate nägemust eestlusest, Eesti moekultuuri arengust ning seostest loodusega. Rõivakollektsioonid on värvitud ja kujundatud Eesti oma sinistes toonides, selleks kasutatav sinine värv on saavutatud Eesti looduses leitavate taimede abil. Sinine värv kirjeldab hästi meie rahvust, väärtusi ja kultuurilugu – natukene külm ja põhjamaine, pisut sügav ja vaikiv, esmapilgul kättesaamatu ja kauge.

Näitus „Eesti oma sinine“ on Tartu Kaubamaja 3. korrusel vaatamiseks üleval 12. oktoobrist 6. novembrini 2019.

Loovjuht ja idee autor: Piret Puppart
Konsultant: Liisa-Maria-Anette Samm
Kunstnikud: Edvard Hiietam, Külli-Triin Laanet, Karita Kärmet, Hannes Rüütel, Kreet Kärner, Nele Kurvits, Andreas Kübar, Eliise Saar ja Kadi Adrikorn
Fotograaf: Virge Viertek
Stilistika: Gerly Tinn
Meik ja juuksed: Mammu
Modellid: Hanna Brita Kähari (AL Model Management) ja Alan (Sage Management)
Kuraator: Aleksandra Ehte

Vaata lisa: tartukaubamaja.ee/moekuulutaja