OHMYGOSSIP – Hariliku pliiatsi, kustukummi, salvräti tüki ja A4 joonistuspaberiga saab teha imet. Vilunum kunstnik oskab nende väheste vahenditega paberil ellu äratada imelise kunstiteose – käsitsi maalitud portree. Kel huvi oma joonistamisoskusi lihvida, saab palju abi nendest ElishevaShoshana.com veebiportaali poolt kogutud videoõpetustest, kus lihtsalt ja arusaadavalt näidatakse, mis järjekorras ning kuidas joonistada ning varjutada. Aga enne veel, väike ülevaade ka pliiatsitest.

Pliiats
Hariliku pliiatsiga joonistamisel kasutatakse erineva tugevusega pliiatseid erinevate visuaalsete efektide saavutamiseks. Euroopa süsteemis märgistatakse pliiatsite tugevus tähtedega:

H – kõva (‘hard’ ingl k).
B – must (‘black’ ingl k)
F – terav (‘fine point’ ingl k)
Tavaline kirjutuspliiats on märgistusega HB.

Vene süsteemis on “H” asemel “T” (твёрдый – ‘kõva’ vene k) ja “B” asemel “M” (мягкий – ‘pehme’ vene k).

Skaala vasakus otsas on kõvad pliiatsid, heleda pinna ja joone kujutamiseks ning paremas otsas pehmed pliiatsid, tumeda pinna ja joone kujutamiseks. Pliiatseid 9H kuni H-F kasutatakse joonestamiseks, pliiatseid HB, B kuni 9B joonistamiseks.

Joonistuspaberiks võib olla paksem Vatman-paber. Oluline on, et paberil oleks sile pind. Joonistuspaber on kirjapaberist paksem ja raskem. Hariliku pliiatsiga joonistamiseks ei ole soovitatav kasutada akvarelli- või kriidipaberit. Joonistuspaber kinnitatakse kõigist neljast nurgast paberteibiga kõva aluse külge. Kustutuskumm on töökõlbik siis kui ta on pehme, ei kraabi ega määri paberit.

https://www.youtube.com/watch?v=x1kruihJCrg

Kes soovib enne koduseid käeharjutusi veel lisainspiratsiooni, siis leiate kindlasti palju huvitavaid töid Instagramist (otsige hashtagide alt #pencilart #pencilartist #pencildrawings #pencildrawing #sketchdrawing #pencilsketch #pencildraw #artrealism #pencilartwork #graphitedrawing jne). Minu üks lemmik on näiteks iseõppinud portreekunstnik, 26-aastane Helene Kupp Eestist (Instas leiate ta @helenekupp_art nime alt). Väga suur ja mõnus kogu hariliku pliiatsi joonistusi on ka kontode  @art_information ja @creative_artsharing all.


Näitlejanna Kristen Stewart (joonistas: @be.archi)


Chris Hemsworth mängimas Thor´i (joonistas: @jasminasusak)


Kuninganna Elizabeth II (joonistas: @helenekupp_art)


Cambridge’i hertsoginna (sünninimega Catherine Elizabeth Middleton) (joonistas: @helenekupp_art)


Modell Cara Jocelyn Delevingne (joonistas: @tanya_musatenko)


Näitlejanna Jennifer Lawrence (joonistas: @aymanarts)