OHMYGOSSIP — Emaks saamine ei muuda naist tugevaks vaid enda suhtes, vaid ta kasvatab ka lapse selliseks – vaat, et endastki tugevamaks. Sellised emad ei õpeta lapsele seda, mis ühiskond juba nagunii jagab vaid nad õpetavad, kuidas olla sina ise ja kuidas julgeda unistusi täita, kirjutab Lifehack.

Tugeva emata ei oleks sa oma elus praegu selles punktis, kus oled – olgu ta siis sinu bioloogiline ema või mitte. Alla on loetletud asjad, mis ütlevad, et just sind on kasvatanud tugev ema.

1. Julged öelda, mida mõtled
Tugev ema on aus ja otsekohene ning õpetab seda lapselegi. Tema meelest on suhtlus väga oluline ja vajalik, et elus edasi liikuda. Kui ka sina oled otsekohene ja oskad tundeid väljendada, võid olla uhke, sest seda õpetas sulle ema.

2. Lased oma arvamusel kujuneda
Sa ei tugine ainult õpitud ja raamatust loetud asjadele, vaid mõtled ja lood ise oma arvamusi. Tugev ema ei õpeta, kuidas asju mõista, vaid ta õpetab ise mõistma. Võid praegu olla ilmselt väga hea info koguja, teabe hindaja ja oma lõplike järelduste tegija. Oled valmis õppima ja meelt muutma ning ei karda lisa küsida. Oled valmis mõnikord eksima ja suisa ebaõnnestuma, sest niimoodi õpidki.

3. Tead, kui oluline on õppimine
Tugevad emad teavad, kui oluline on õppida ja et teinekord on protsess heast hindest olulisem. Ka sina tead, et õppimine on oluline, sest sellega kaasneb keskendumine, küsimuste esitamine, lugemine ja eneseväljendus läbi kirjutamisoskuse.

4. Teed endast parima ja ei anna alla
Ema on näidanud sulle eeskuju, et kui teed kõvasti tööd ja annad endast parima, on lõpptulemus seda väärt. Isegi, kui kohtad raskuseid, takistusi ja väsimustunnet, jätkad edasi ja ei anna alla. Sinu ema soovib, et oleksid iseseisev ja enesekindel.

5. Oled iseseisev
Iseseisvus ja enesega toimetulemine on tugevale emale iseloomulikud omadused ja ta on need tunnused jaganud edasi ka järelkasvule. Ta on õpetanud sind kõvasti töötama ja oma rahaasjade eest ise hoolitsema. Oled õppinud enda emalt, kui oluline on elatise teenimine, samuti ka söögi valmistamine ja kodu eest hoolitsemine. Õppisid, kuidas enda tervise eest hoolitseda ja olulisi ning tugevaid inimsuhteid luua.

6. Julged olla sina ise
Tead, milline inimene oled, mida pead tähtsaks ja mida väärid. Kui sind on kasvatanud tugeva natuuriga ema, on sul julgus olla sina ise – just sellisena nagu oled. Riietud, kuidas ise soovid ja ei karda end väljendada. Oled ümbritsevast maailmast huvitunud ja õpid koguaeg midagi uut. Tugevad emad julgustavad lapsi reisima, uute inimestega kohtuma, hankima mitmekülgseid kogemusi ilma, et tunneks hirmu.

7. Oled empaatiline
Üks tugevamaid omadusi on see, et tunned empaatiat. Emad armastavad oma lapsi palavalt, aga emalik kaitse ei pruugi kõikidele lastele samal kujul edasi kanduda. Tugevad emad õpetavad lastele olema lahked ja näitama inimlikke omadusi.

8. Oskad inimesed kokku tuua
Oled kasvanud peres, kus ema tugevdab perekonna, sõpruse ja kogukonna tähtsust. Ema on näidanud sulle, et sa vajad teisi inimesi ja nemad vajavad sind. Oled õppinud, et suuremeelsus ja vastastikune headus viib inimsuhted õitsele.

9. Võtad vastutust ja hoolitsed teiste inimeste eest
Sul on head inimsuhted ja tugivõrgustik ning saad suurepäraselt hakkama. Sa ei vaja teiste inimeste luba, ega heakskiitu, sest oskad ise otsustada ja vastutust võtta. Oled juht ja võtad ka teisi oma tiiva alla – täpselt nii nagu ema sinu eest hoolitsedes tegi.

10. Oskad olukordadega leppida või teha vajalikke muudatusi
Sul on avar meel, ega anna hinnanguid. Oskad õppida, olla empaatiline ja jääda paindlikuks. Väga hea omadus on olukordi aktsepteerida või neid muuta.

Avafoto on illustreeriv: Pexels/Bruce Mars

Loe lisaks:
Loe, millised suurepärased omadused lapses arenevad, kui ta magab vanemate kaisus

UURING: Hilisemas eas sünnitanud emad elavad tunduvalt kauem

Tuleb välja, et lapsevanematel siiski on välja kujunenud lemmiklaps