OHMYGOSSIP — Meestel on lastud tuhandeid aastaid olla lihtsalt mees. Mees sai rääkida sõpradega, mida soovis; tulla ja minna, millal hing ihaldas. Ta sai minna hommikul põllule tööle või mujale ning tulla õhtul koju, selgitamata, mis päeva jooksul juhtus.

“Nüüd, ajaloolises mõttes vaadatuna, oodatakse temalt äkki tundlikkust perekonna suhtes, tunnetest rääkimist, isegi, kui tema meelest pole midagi, millest rääkida. Mees on šhokis!” kirjutab psühholoog Tony Dunderfelt oma raamatus “Miksi mies ei puhu tunteistaan – 21 yleisintä parisuhteen ongelmaa ja niiden ratkaisut” (tõlgituna: Miks mees ei räägi tunnetest – 21 klassikalisemat paarisuhte probleemi ja nende lahendused). Dunderfelt´i sõnul on meie eludes toimunud suur psühholoogiline muutus. “Tänapäeval ei või mees enam tegutseda, kui isane ennemuiste, kus koju tulles sõi toidu ja kadus “koopasse” ära. Temalt ei oodatud siis, et peab ka teiste pereliikmetega tegelema. Tänapäeval peab mees rääkima, kuidas päev möödus, lahendama lapsekasvatusega seotud probleeme ja kokku leppima kodu koristamise korrad,” kirjutab Dunderfelt.

Kuna naised ei vaja enam mehi majandusliku julgeoleku tagamiseks, on meeste roll täielikult muutunud. “Naiste enesekindlus on 20 aasta vältel järsult kasvanud. Nad näitavad selgesti välja, mis neile väärtuslik ja mis mitte,” kirjeldab Dunderfelt. Raamatu autori sõnul ei hävine meist traditsioonid nii kiiresti, mistõttu hakkab tänapäeva mees vanu mudeleid sobitama tänapäeva iseseisva naisega. Raamatus on traditsioonilise ja kaasaegse mehe omadused ja käiakse läbi mõlemate tugevused ja nõrkused.

Paarisuhtes lähevad asjad suhteliselt kiiresti metsa, kui modernse naisega koos elav mees arvab, et toiduvalmistamine on ainult naise kohustus. Sama lugu ka traditsioonilise naisega, kes elab kaasaegse mehega, et mees peaks enda kanda võtma “mehelikud tööd”. Selge on see, et traditsioonilist ja kaasaegset mehelikkust on jätkuvalt tarvis ka edaspidi.

Traditsioonilise mehe kirjeldus:
Funktsionaalsus
Palju kodust eemal
Nõuab kuulekust
Asjade üle otsustamine
Tunnetest ei räägi
Teatud mehe tööd
Isalik võim
Patrioot

Kaasaegse mehe kirjeldus:
Interaktiivne
Veedab aega perega
Soovib teha koostööd
Räägib asjadest
Tunnetega tegeletakse
Kodutöödes osalemine
Võrdsus
Inimkond

Avafoto: Pexels/vjapratama

Loe lisaks:
5 PÕHJUST, miks armuda endast pigem vanemasse meesterahvasse

Küsitlus: Ligi pooled meestest usuvad, et naistel on võrreldes nendega lihtsam endale kaaslane leida

7 MÄRKI sellest, et heast meeskallimast saab tulevikus ka parim isa