OHMYGOSSIP — Loodetavasti teab igaüks, kui oluline on end päikese eest erinevate toodete või rõivastega kaitsta. Mõnikord on päikesepõletuse eest raske pääseda, mistõttu annabki dermatoloog Heather Rogers Pure Wow´le parimad nõuanded, mida hiljem edasi teha.

1. Leevenda valu
Selleks, et põletusest tingitud valu mõneks hetkeks kontrolli alla saada, soovitab Rogers võtta valuvaigistit, teha jahedat vanni või panna mitu korda päevas peale niiske lapp. “Pea meeles olla ettevaatlik, et sul ei hakkaks liiga külm või kuum. Kui ihu on põlenud, ei suuda keha enam nii hästi temperatuuri kontrollida,” ütleb Rogers.

2. Kasuta niisutavat kreemi
Pane põlenud nahale hästi toitvat kreemi. Ajastusel on väga suur roll – määri kreemi, kui nahk on märg, seeläbi hoiab nahk paremini niiskust kinni ja paraneb rutem. Määri kreemi võimalikult tihti.

3. Niisuta end seespidiselt
Nahale määritavad kreemid teevad loomulikult head, aga sama oluline on juua rohkelt vett. Tasub juua 8-10 klaasi vett päevas, et taastada vedelikuvaru. Püüa vältida joodavat, mis pigem annab kuivamist põhjustava efekti – alkohol, kohv.

4. Ära vigasta nahka
Kui oled oma ihu tõsiselt põletanud ja tekivad villid, ei tasu neid puutuda. “Villid on loomulik plaaster, mis aitab kaasa paranemisele,” ütleb Rogers. Villideks üle läinud päikesepõletus suurendab riski nahavähile ja kui sellist põletust juhtub tihti, tuleb käia nahakontrollis.

5. Püsi päikese eest varjus
See võib tunduda iseenesestmõistetavana, ent raske puhkuse ajal teostada. Päikese käes põlenud nahk on UV-kiirtele veelgi enam tundlikum, mistõttu veendu, et sul oleks alati kaasas peakate ja päikese eest kaitsevad rõivad,” rõhutab Rogers.

Avafoto on illustreeriv: Janni H. (Mika Pulkkinen)

Loe lisaks:
Kaitse nahka loodulikult: SPF-päikesekaitset sisaldavad paljude taimede õlid

Kas päikeseprillid tõesti aeguvad?

Päikesekreemid on väikelastele ohtlikud