OHMYGOSSIP — Paljud on ilmselt juuste kohta kuulnud ütlust, et hea väljanägemise tagamiseks vajavad kiharad sadat harjamisliigutust päevas. Neid müüte jagub veelgi, aga paljud ei pea kahjuks või õnneks paika, vahendab Fashionmagazine.com.

Müüte aitab lahti selgitada Torontos töötav soomlasest juuksestilist Jukka.

1. Hallide juuste väljakitkumine põhjustab veel rohkem halle karvu
VALE! Hallide juuksekarvade välja kitkumine ei tähenda, et asemele kasvaks rohkem halle karvu. Jukka selgitab, et välja kitkutud karva asemel kasvab uus karv, mis võib olla teist värvi, aga ei pruugi. Juukseid ei tohiks siiski välja kitkuda, kuna karvanääpsu vigastamine võib omakorda kaasa tuua kiilasuse.

2. Külma veega juuste pesemine muudab nad läikivamaks
VALE! Külm vesi pole lahendus läikivatele juustele. Külm vesi eemaldab juustelt lihtsalt vähem rasu ja seetõttu võivad kiharad läikivamad jääda. Hea palsam ja juukseõli teevad sama tulemuse välja ja muudavad juuksed lisaks kergemini käsitletavaks.

3. Stress põhjustab halle juukseid
Nii ja naa! Liigne stress mõjutab sinu keha kahtlemata negatiivselt, aga levinud arvamuse kohaselt põhjustab see ka halle juukseid. Siinkohal mängib suurt rolli loomulikult geneetika, aga stressiga kaasnevad vabad radikaalid mõjutavad keha melaniini taset, mis omakorda mõjutab juuste tooni.

4. Kui kasutad järjepidevalt sama šampooni, muutub selle mõju passiivseks
VALE! Kui leiad enda jaoks šampooni, mis toimib, siis jää selle juurde. Samas ole avatud uutele valikutele! Kui šampoon ei rahulda enam juuste vajadusi, leia lihtsalt mõni uus, mis vastaks soovidele. Vahelduse mõttes võid kasutada sügavpuhastavat šampooni, mis eemaldab juustele ladestunud üleliigsed õlid ja ained.

5. Hobusesaba kandmine põhjustab kiilakaid laike
TÕDE! Hobusesaba on kuuma kliimaga kergendav viis juukseid kanda ning üleüldse mugavuse küsimus. Tasub siiski mõelda, kui tihti sa juukseid hobusesabas kannad. Hobusesabas kandmine põhjustab kahjustust ja ekstreemsemal juhul juuste väljalangemist. Kui siiski muud varianti pole, kasuta elastset juuksekummi ning muuda aegajal hobusesaba asukohta. Kui märkad, et juuksed ongi teatud kohtadest hõrenenud, katseta juustesse jäetavat hooldustoodet, mis muudab juuksed visuaalselt tihedamaks ja kohevamaks.

6. Tihe juukseotste lõikamine paneb juuksed kiiremini kasvama
VALE! Just nagu sinu lemmik lill, mis lõpuks sureb. Juustel on kindel elurütm: nad kasvavad, puhkavad ja seejärel kukuvad välja. Tihe juuste lõikamine hoiab nad terve välimusega, aga juuksed ei kasva kiiremini.

7. Juuste tervise seisukohalt on oluline neid päevas 100 korda harjata
VALE! Muinasjutud pole kahjuks tõde – see väide toimis Rapunzel´i jaoks, aga kahjuks mitte päriselus. Juuste liiga tihe harjamine kahjustab neid ülearuselt, eriti veel, kui sul on vale juuksehari. Hell harjamine on parim (ja ka lõõgastavam).

8. Lõhenenud juukseotsad päästab õige hooldustoode
VALE! Isegi kui müügiturul on tuhandeid häid juuksehooldustooteid, mis aitavad vältida lõhenevaid juukseotsi, ükski toode pole imede tegija. Käärid on parim lahendus lõhenenud juukseotstele.

9. Juuksepusade harutamist alusta suunaga ülevalt alla
VALE! Telereklaamides harjavad paljud oma juukseid suunaga ülevalt alla, aga kui tegu peaks olema lisaks veel märgade juustega, toob see kaasa üüratu kahjustuse. Alusta juuste harjamist alati juukse otstest ja liigu tasahaaval juurte poole, seeläbi hoiad ära juuste murdumise.

Avafoto: Foto on illustreeriv. (OHMYGOSSIP/ Ingrid Roose)