OHMYGOSSIP — WebMD veebilehe sõnul on võimalik hommikuid täiesti nautida või vähemalt taluda. Alljärgnevas leiad 9 moodust, kuidas varahommikute väsimust väikeste muudatustega vähendada ning päeva positiivsemalt alustada.

1. Paiguta äratuskell kaugemale
Kui äratuskella sulgemiseks on tarvis voodist välja tulla, ei kiputa sinna enam nii kergesti tagasi minema. Kella edasilükkamine vaid lisab väsimustunnet juurde. Lisaks iga päev samal ajal ärkamine mõjub keha sisemisele kellale suurepäraselt -keha püsib rütmis ja õhtul on kergem uinuda.

2. Naudi valgust
Ava hommikul vara kardinad ja rulood, et loomulik valgus saaks terve toa katta. Pimedatel hommikutel tasub kasutada erksaid valgustusi. Ergas valgus kohe hommikul hoiab sisemist kella paremas rütmis ja värskendab meelt.

3. Tee hommikul midagi meeldivat
Päev läheb paremini käima, kui teed kohe alguses midagi toredat. Loe hommikusöögi kõrvale näiteks lemmikajakirja või mine tööle läbi pargi – mida iganes, mis teeb tuju heaks.

4. Joo kohvi
Kofeiin stimuleerib meelt, parandab keskendumisvõimet ja muudab energilisemaks. Kui kohvi ei maitse, vali hommikujoogiks roheline või must tee.

5. Proovi hommikust treeningut
Kiirkõnd või jõusaalitrenn paneb vereringe käima ja värskendab närvisüsteemi. Enesetunne on märksa värskem ja see kestab kogu päeva.

6. Pea meeles süüa
Keha vajab kütet. Kui rikkalik hommikusöök ei maitse, söö kasvõi midagi väikest. Proovi näiteks jogurtit ja marju. Hommikusöögi söömine aitab kehal ärgata ja tööle hakata.

7. Õhtune valgus hämaraks
Ergas valgus võib õhtuti melatoniini (hormoon, mis aitab kehal uinuda) tootmist kehas häirida. Seetõttu tasub õhtul tuled hämaramaks panna. Melatoniini tootmist häirib ka arvuti monitor, nutitelefon, tahvelarvutid ja teler, mistõttu ei tohiks neid enne uinumist enam kasutada.

8. Unusta õhtune naps
Alkohol võib aidata uinuda, aga selline “unerohi” võib anda kergesti tagasilööke. Alkohol vähendab unekvaliteeti ja muudab une katkendlikuks. Seetõttu ongi hommikul enesetunne väsinud.

9. Leia sobiv lõõgastumisviis
Lõõgastumine ja rahustav õhtu valmistab ette heaks uneks. Leia endale sobiv viis lõõgastumiseks, näiteks: soe vann, mediteerimine, meeldiva raamatu lugemine.

Avafoto: PantherMedia/ Monkeybusiness Images/Scanpix