Tanel Veenre avab galeriis IIDA 11. juunil näituse “Tolm, universum ja kuninganna”, mis koosneb enam kui viiekümnest paarist kõrvarõngastest.

Uue ehtekollektsiooni eripäraks võrreldes Veenre varasema loominguga on teatav sisuline kergus ja mängulisus. Neis ehetes on lisaks tumedamatele nootidele ka ootamatult eredaid värvisahmakaid. Ning selle pigem disainimaailma mängureeglite järgi tehtud kollektsiooni puhul on oluline ka võimalus hoida ehete hinnad märksa madalamad kui palju enam mõttejõudu ja aega võtva kontseptuaalse autoriehte puhul.

Ehtekollektsiooni “Tolm, universum ja kuninganna” idee sai tõuke otsingust ühendada suured vormid ja ootamatu kergus. Nii koosnebki see kollektsioon peamiselt kahest ootamatult kergest materjalist – õngekorkidest ja akrüülvaigust. Võimsa vormiga kõrvarõngaste kaal jääb vaid 3-10 grammi vahele!

Maailma kõige kergemast puust, balsapuust loodud õngekorkidest on Veenre tõlgenduses saanud aristokraatliku vormiga (eeskujuks on baroksed tilga-kõrvarõngad) ehted, mis kaetud erinevate tolmudega. Tolm viitab omakorda metafoorina väga selgelt kergusele ja tabamatusele. Tolmudest on kõrvarõngaste katmisel kasutatud nii puudriks purustatud poolvääriskive (türkiis, lasuriit), kullassepa tööpõllest leitud hõbedapuru, põlenud söetolmu, naturaalsed värvitolme kui ka olulisima komponendina – kosmilist tolmu.

Kollektsiooni teise osa moodustavad vabama ja orgaanilisema vormiga kõrvarõngad, mis saanud tõuke veealusest Eedeni aiast. Julge värvi ja väga ootamatu vormiga ehted on autoritehnikas kasvatatud ja samuti tolmudega kaetud. Lisaks õngekorkidele ja tolmule kroonivad neid kuninglikke ehteid kõige erinevamad kivid: oliviinid, rubiinid, granaadid, ahhaadid, ametüstid jne.

Näitusega kaasneb ka 64-leheküljeline kataloog, mille on kujundanud Angelika Schneider.

Moedisainer Kristina Viirpalu poolt ellu kutsutud IIDA galerii eripäraks on väga šikk ja selekteeritud valik noorest eesti ehtest.

Tanel Veenre näitus “Tolm, universum ja kuninganna” on galeriis IIDA (Suur-Karja 2) avatud 10. juunist kuni 31. augustini.

Lisatud fotode autor: Tanel Veenre
Grimm: Kaire Hendrikson (Grimmsisters)
Soeng: Katrin Pilk
Modell: Birgit (Topmodels)

[ot-gallery url=”gallery/tanel-veenre-avab-n%c3%a4ituse-tolm-universum-ja-kuninganna”]