OHMYGOSSIP — Teadlased on välja töötanud programmi, mis hoiatab noori, kes on sattunud internetis lobisema lapsena esineva täiskasvanuga. Katsed koolilastega on kinnitanud tarkvaratoote märkimisväärset tõhusust internetikasutajate tegeliku vanuse hindamisel, vahendab The Independent.

Lancasteri ülikoolis arendatav programm kasutab inimese ea ja soo määramiseks keeleanalüütilisi tehnikaid, tuvastades sõnu, mida teatud vanuserühma kuuluvad inimesed sagedamini kasutavad. Arvutispetsialistide hinnangul võib olla tegu olulise läbimurdega lapseahistajate tabamise tõhustamises.

Kõigepealt viidi 350 noore osaleja — Cumbria maakonnas Kirkby Lonsdale’is tegutseva kuninganna Elizabethi nimelise kooli õpilaste — peal nende teadmata läbi katse eesmärgiga selgitada välja, kas nad oskavad öelda, et vestlevad lastena esinevate täiskasvanutega. Vaid 18% arvas õigesti.

Umbes neli last viiest arvas, et vestleb teismelisega, ehkki tegelikult oli partneriks täiskasvanu. Pettuse äratundmisel jäid hätta kõigi vanuserühmade õpilased, isegi 17-aastased. Tüdrukud hindasid vanuseid poistest veidi paremini — nende edukusprotsent oli 22, poistel vaid 16. Kui tuvastustarkvara aga laste arvutisse paigaldati, arvas see internetivestlustes 47-l korral 50-st õigesti ära, kas jututoakasutaja on täiskasvanu või laps — seda ka last mängivate täiskasvanute puhul.

“Pedofiilid esinevad tihti internetis lastena ning meie uuringud näitavad, et lastel pole lapsena esinevat täiskasvanut lihtne läbi näha,” ütleb Lancasteri ülikooli küberneetikateaduskonna professor Awais Rashid. “Loodame välja arendada automaatsüsteemi, mis suudab teatud vanuserühma keelelisi iseärasusi tabada. Taolised keelemustrid võivad meil aidata paljastada täiskasvanuid, kes lapsi internetis manipuleerivad.  Tarkvara jälgib mitmeid parameetreid, näiteks lausete struktuuri, kasutatavat keelt ja märke valelikkusest,” selgitab Rashid.