OHMYGOSSIP —Riia on nüüd nende väheste maailmalinnade seas, kus asub oma moemuuseum. Tuntud moeajaloolase ja kollektsionääri Aleksandr Vassiljevi kogude põhjal koostatud ekspositsioon keskendub 1930ndate aastate moeloomingule ja elustiilile laiemalt.

Riia vanalinnas, otse Mustpeade maja taga renoveeritud ajaloolises võlvkeldris asub Baltimaade esimene moemuuseum, mis pakub vaadata maailmakuulsate disainerite loomingut. Üle ilma tuntud moekuru Aleksandr Vassiljev, kes jagab oma aega Vilniuse, Pariisi ja Moskva vahel, otsustas koos Natalja Muzõtškinaga rajada moemuuseumi Riiga, sest see linn koos Jurmalaga lihtsalt meeldib talle. Ja Riiat kutsutaksegi ju väikeseks Pariisiks.

“Siin on väljas 70 kleiti ja mitusada aksessuaari tollest ajast – kingad, kotid, peakatted, ehted, kosmeetika ja parfümeeria. Ja loomulikult unikaalsed kleidid – päeva-, spordi-, õhtu- ja kokteilkleidid. Osa neist on kuulunud tuntud naistele – aristokraatidele või näitlejaile. Teiste kleitide kandjad on vähem tuntud, kuid kõik on nimekate disainerite tehtud,” tutvustas moeajaloolane ja -kollektsionäär Aleksandr Vassiljev.

Vassiljevi kogus on üle 50 000 rariteetse eksponaadi. Vassiljev on tuntud ka Eestis – mitu kuud on olnud KUMU-s väljapanekul tema näitus “Poeesia ja spliin”. Ja nagu Riia moemuuseumis näha, sobib ka Läti 30ndate aastate elegantne moelooming suurte keskuste stiili kõrvale.

Daamid hoolitsesid enda eest väga. Loomulikult – sellist rikkust nagu Hollywoodis või Pariisis siin polnud, sest Lätis polnud kinotööstust ega suuri moemaju. Olid ateljeed ja töökojad, mida pidasid andekad õmblejad,” tutvustas Vassiljev Riia omaaegset moeelu.

Eramuuseumina loodud moekeskus hakkab Riias korraldama õpitube ja loenguid. “See pole ainult riidemuusem. See on muuseum ajast, inimestest, sellest, kuidas muutuvad nende eelistused, vaated ja maitse,” tutvustas Riia moemuuseumi asutaja Natalja Muzõtškina.

Suur osa ekspotsioonist vahetub poole aasta järel, järgmisena plaanitakse näidata Hiina mõju moele.

 

Avafoto: Riia moemuuseum (Väljavõte saatest)
Allikas: menu.err.ee

Loe kõiki OHMYGOSSIP´i seltskonnauudiseid SIIT

Save