”Olen hakanud ise leiba tegema,” räägib Lenna õhinal. “Igavene tegemine, aga see on lahe. Mulle hakkab käppa juba saama. Kui sain sõbrannalt juuretise, läks alguses asi ikka kihva, sest ma ei teadnud, kui paksuks seda leivataigna massi teha. Harjutamine teeb meistriks,” sõnab Lenna Kuurmaa Kroonika kodu-eris.
Lauljatar hoiatab, et leivategu võtab päris kaua, kaks päeva. Kõigepealt võtab ta õhtul “juuretisepoja,” nagu Lenna juuretist hellitavalt nimetab, ja segab liitri veega. Rukkijahu lisab nii palju, et tuleks hapukoorepaksune segu. Ööseks jätab selle seisma põrandasoojendusega kohta rätiku alla. Hommikul võtab seisnud segust endale purki väikse “juuretisepoja” järgmise leivateo tarvis ja paneb selle külmkappi.
Küpsetamist ootavale segule lisab nii palju jahu, et tekiks tummine lõppmass, kuhu lisab pähkleid ja seemneid. “Mulle rosinad ei meeldi!” teatab Lenna. Tainas seisab seejärel soojas kohas edasi. Vormis, millega ta järgmisel päeval tunniks veidi kauemaks ahju läheb. Peatselt pärast leiva ahju panemist tuleb ta katta fooliumiga, muidu kõrbeb pealt ära.
Refereeritud artikli täisteksti lugege Kroonika kodu-erist