OHMYGOSSIP — Pea igaühel on vähemalt üks parim sõber, kes on nii rasketel, kui headel aegadel toeks. Parim sõber on mitmeti kasulik, kuna ta saab mitmeid elu aspekte parandada, vahendab Huffington Post.

Tehtud uuringud tõestavad, et parim sõber mõjutab elu positiivselt. Siin on 8 erinevat viisi, kuidas parim sõber parandab elukvaliteeti:

1. Ta vähendab stressi
Kui elad parasjagu kiiret ja stressirohket elu, mida teed? Helistad parimale sõbrale! Aastal 2011 tehtud uuring näitab, et parima sõbraga koos aega veetes leeveneb stress ja muudab olemise paremaks.

2. Ta aitab su tervisel korras püsida
Tervisega seotud ebamugavused on hirmutavad, aga parim sõber võib aidata muuta need talutavamaks. Uuring näitab, et sotsiaalsel toel on positiivne mõju haigusega võitlemisel. See vähendab riski haigestuda dementsusesse ning leevendab masenduse tunnuseid. Uuring näitab ka seda, et tugevad sotsiaalsed kuuluvused aitavad lausa nohusse haigestumist vältida.

3. Ta aitab sul kauem elada
Aastal 2009 paljastatud uuring näitas, et tugev tugivõrgustik võib parandada ja pikendada eluiga. Uurijate sõnul võib see tulla ilmselt sellest, et sõpradel on tervislik mõju igapäevakäitumisele.

4. Avameelne ja aus vestlus sõbraga parandab heaolu tunnet
Uuringud on näidanud, et lähedastele sõpradele usaldamine ja ausalt rääkimine võib tervist parandada. Teisest küljest see nõuab vahel haavatavas olukorras olemist, kui tuleb puudutada raskemaid teemasid.

5. Ta kannustab sul ennast rohkem aksepteerima
Keegi ei tunne sind sedasi, kuidas tunneb sind parim sõber – ka vigu. Seal, kus juhtud takerduma, kannustab sinu parim sõber ikkagi edasi pürgima. Selline tugi on oluline, kui tegemist on kaastunde ja armastuse väljendamisega teiste suhtes.

6. Ta ütled, kui teed midagi valesti
Keegi pole täiuslik ja õnneks on meil parimad sõbrad, kes viitavad julgesti, mis on õige, mis vale. See on kahtlemata märk tõelisest sõprusest.

7. Ta aitab panna tundma, et ka rasked väljakutsed on talutavad
Ebaõnne kogedes on hea tunda, et parim sõber on kõrval toetamas. Aastal 2008 tehtud uuringus selgus, et kui sõbrad on kõrval, pole ühegi mäe ületamine raske. See uuring oli seotud küll füüsiliste eksperimentidega, aga põhimõte jääb ikkagi samaks.

8. Ta muudab sind õnnelikumaks inimeseks
Uuringud on tõestanud, et parima sõbra olemasolu võib meeleolu parandada eksponentsiaalselt. See ei ole nii vaid pikaajaliste sõpradega, vaid ka uute sõprussuhete loomine võib parandada meeleolu, kuna kehas hakkavad õnnehormoonid vabanema.

 

Avafoto on illustreeriv:  Triin Mangusson Photography