OHMYGOSSIP – Kevadega saabuvad pikemad päevad, soojad päiksekiired ja palju positiivset energiat, kuid sa oled nii väsinud, et lihtsalt ei jaksa seda kaunist aastaaega nautida. Kas kõlab tuttavalt? Päikese käes jalutamise asemel tahad lihtsalt voodisse heita ning uute saavutuste asemel täidavad su pead vaid muremõtted. Kevadväsimusega kaasneb palju ebameeldivaid sümptomeid, millest on meie nõuandeid järgides lihtne jagu saada. Peagi naudid täiel rinnal aastaaega, mida paljud peavad aasta kõige ilusamaks!

Tuvasta probleem
Kui oled väsinud ning sul ei ole üldse energiat, ei ole kindlasti tegemist laiskuse või kapriisiga; see on reaalne probleem, mis madaldab oluliselt elukvaliteeti. Kevadväsimuse all kannatavad paljud – ära pea seda tühiseks. Kui märkad esimesi sümptomeid, ära jäta neid tähelepanuta, vaid tuvasta probleem ja tegele sellega. Sa ei vabane sellest küll täielikult, kuid mõne lihtsa sammuga saad selle tagajärgi vähendada ning enesetunnet parandada.

Kindlasti maga piisavalt
Magamine on suurepärane lahendus kurnatusest jagu saamiseks, kuid peaksid magama graafiku järgi. Kui väsimuse tõttu pidevalt voodis lamad, ajad asja vaid hullemaks, kuid füüsiline aktiivsus annab sulle rohkem energiat. Organiseeri oma päevad nii, et saaksid igal ööl magada vähemalt kaheksa või üheksa tundi. Kui oled ka päeval väsinud, siis väldi diivanil tukastamist, sest see muudab õhtul uinumise raskemaks ning oled siis hommikul väsinud – ja nii satudki nõiaringi. Kui sa tõesti muudmoodi ei saa, tukasta pool tundi ning seejärel hakka uuesti tegutsema.

Muuda toitumisharjumusi
Toit on palju olulisem, kui sa arvad, mistõttu saad kevadväsimuse tõesti vaid mõne lihtsa muudatusega oluliselt kergemaks muuta. Kehva kvaliteediga toit lihtsalt ei anna piisavalt toitaineid, mida su keha vajab sellel veidi keerulisemal perioodil, mil tunned, et sul puudub jaks igapäevasteks toiminguteks. Proovi oma menüüd muuta vähemalt kevade esimeste päevade ajaks. Jäta menüüst kõrvale kõik raskepärased ja töödeldud toidud ning söö hoopis võimalikult palju värskeid puu- ja juurvilju. See annab vajalikke vitamiine ja mineraale, tänu millele tunned end peagi palju paremini. Ära unusta piisavalt vett juua. Veepuudus võib kiiresti väsitada ja energiast tühjaks imeda, seega proovi päevas vähemalt 2–3 liitrit vett juua.
Võta multivitamiine Isegi kui su taldrikul on piisavalt puu- ja juurvilju, ei garanteeri see veel, et su organism kevadel piisavalt vitamiine ja mineraale saab. Kui aga toit on kehva kvaliteediga, ilmneb peagi väsimus, sest see on seotud nende ülioluliste ainete puudusega. Multivitamiinid võivad aidata sul sellest perioodist kergemini üle saada. Vali oma lemmikvariant (joogid, kapslid, tabletid, kommid) ja anna oma kehale piisavalt vitamiine.

Pühendu hobidele
Kevadväsimusega kaasneb tavaliselt kerge tujulangus, millest on mõnikord keeruline üle saada – sul pole selleks ju energiat. Lemmikhobiga tegelemine tõstab aga enesetunnet ja tuju ning paneb maailma rõõmsama pilguga vaatama. Sinu lemmikhobid annavad sulle tulevikuks uut energiat ja aitavad kevade esimestest päevadest kergemini üle saada. Ideaalselt võiks hobide hulka kuuluda füüsiline aktiivsus, sest see muudab sind tugevamaks ning annab uue energiavaru.

Hinga värsket õhku
Isegi kui tahaksid teki alla pugeda või diivanil kerra tõmmata või mõnel muul moel maailma eest peitu minna, muudab see olukorra pikemas perspektiivis ainult halvemaks. Voodis lesimine ja mitte millegi tegemine võtab viimsegi energiaraasu, mistõttu muutud päev päeva järel üha väsinumaks. Õues treenimine muudab tugevamaks, annab uut energiat ning tõstab tuju. Kui oled väsinud, ei pea sa alustama millegi raske tegemisest – piisab, kui jalutad looduses või rüüpad kohvi päikeselisel terrassil. Naudi päikest, soojust ja kogu seda toredust, mille kevade esimesed päevad endaga toovad!

Ära end liialt koorma
Kevad on niigi keeruline aeg, mistõttu ei tohiks end liiga palju kurnata. Kas teed peagi algust suure projektiga – kas siis tööl või eraelus? Kui nii, siis lükka projekt mõni nädal või kuu edasi ning väldi täiesti ebavajalikku lisastressi. Kui kevadväsimuse periood on seljataga, on palju lihtsam uusi väljakutseid vastu võtta ning nendega kergemini, paremini ja kiiremini hakkama saada. Niisiis, milleks praegu muretseda?

Ära unusta end poputada
Aeg-ajalt enda poputamine on kevadväsimusele ideaalne lahendus. Lülitu argielust välja ja su vaated maailmale ja elule muutuvad täielikult; saad uut energiat ja tuju tõuseb oluliselt. Külasta spaad, tee endale iluhooldus välja (massaaž, pediküür või maniküür) või mine nädalavahetuseks puhkama. Kui sul ei ole selleks aega ega raha, võid end poputada oma lemmiktoidu söömise, hea ajakirja lugemise või lihtsalt oma kallite inimestega koos olemisega.

Ümbritse end värvidega
Värvidel on enesetundele suurepärane mõju, mistõttu saad seda muuta ka pelgalt õige värvivalikuga. Kui sa ei tunne end hästi, ära kanna tumedaid, igavaid värve. Tuleta endale meelde, et käes on kevad – õitsemise ja tärkamise aeg –, ja riietu sellele vastavalt. Värvid ei ole olulised mitte ainult riietuses, vaid ka ümbritsevas. Värskenda oma kodu värviliste kaunistustega, too tuppa värviline lillekimp ja naudi seda ilusat aega, mis liiga kiiresti läbi saab.

Väldi kofeiini
Kofeiin on väsimuse ja energiapuuduse puhul tihtipeale esimene valik, kuid pikemas perspektiivis muudab see need sümptomid vaid hullemaks. Isegi kui tunned end pärast tassi kohvi paremini, kestab see vaid mõnda aega ja peagi on enesetunne kehvem kui enne. Proovi kofeiini võimalikult palju vältida ja ärata end loomulikumal moel. Värskendavalt külm näopesu, mõned harjutused või väike jalutuskäik naabruses on palju efektiivsemad ja pikemas perspektiivis sõbralikumad ka sinu keha vastu.

Avafoto: Pilt on illustreeriv (OHMYGOSSIP/Mika Pulkkinen)