K, 17. märts 2010 13:00 – 18:00, Kuressaare kultuurikeskus
N, 18. märts 2010 08:00 – 13:00, Kuressaare kultuurikeskus

Verekeskus korraldab Saaremaal doonoripäevi pea igal kuul, sest on ilmselge, et siin on palju abivalmis inimesi, kes doonorluse enda südame asjaks valinud. Niisamuti külastasid jaanuaris Kuressaares ja Orissaares toimunud doonoripäevi väga paljud head inimesed – kolmel päeval kokku tehti 341 vereloovutust ja koguti üle 151 liitri verd.

2009. aastal korraldas Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus Saaremaal Kuressaares ja Orissaares kokku 13 doonoripäeva. Need heategudest tulvil doonoripäevad tõid möödunud aastal kokku 1470 vereloovutust – see teeb Valjala valla täis elanikke! Abivalmis doonorite toel koguti haiglate jaoks rohkem kui 654 liitrit verd!
Verekeskus tänab patsientide nimel kõiki heategijaid ja kutsub Saaremaa inimesi järgmistele vereloovutustele, et maailma paremaks muuta.

Eesti haiglate patsiendid vajavad doonoriverd iga päev, sest verd ei ole võimalik tööstuslikult toota ja vere ainsaks allikaks on teine inimene. Verd loovutades on Sul võimalus aidata paljusid eluohtlikus seisundis inimesi. Doonorivere toel on võimalik teha ka paljusid operatsioone, mida muidu ei saaks suure verekaotuse riski tõttu sooritada.

Doonoripäeva külastamiseks tuleks varuda umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab 5 kuni 10 minutit ning ülejäänud aeg kulub ankeedi täitmisele, meditsiinilisele läbivaatusele ning väikesele puhkusele pärast vereandmist. Vereandmine on valutu ja ohutu protseduur, mille käigus võetakse doonorilt 450 ml verd. See moodustab kõigest 8% kogu täiskasvanu inimese verest. Vere maht taastub kohe, vererakkude arv keskmiselt 72 tunni jooksul.

Loovutades verd saame olla kindlad, et Eesti haiglate verevarud on piisavad. Verepuudus on meie kõigi ühine mure, sest abivajaja rolli võivad õnnetu juhuse tõttu sattuda ka meie sõbrad, lähedased ja tuttavad ning doonorivere olemasolust võib ühel päeval sõltuda ka meie enda elu.

Tule doonoriks, kui oled:
* terve, ei põe hetkel mõnda viirushaigust ega tarvita ravimeid
* puhanud ja söönud
* kehakaaluga üle 50 kg
* 18-60 aastane
Viimasest vereandmisest peab olema möödunud meestel 60 päeva ja naistel 90 päeva. Kui Sul on olnud nõelravi, tätoveerimisi või naha augustamisi, saad verd loovutada 6 kuu möödudes. Vereloovutusele tulles võta palun kaasa pildi ja isikukoodiga isikut tõendav dokument.