Hingemattev tuul, krõbe külm, niiskus, stress – kõik need tegurid rikuvad juukseid. Seetõttu tuleb talvel olla eriti hoolas juustega ning neid igatpidi turgutada. Talvel on väga tähtis teha juustele toitvaid maske, et juuksed ei muutuks tuhmiks ja nõrgaks.

Tartus asuva ilusalongi “Juuksestuudio” juuksur Külli Lepp annab nõu talviseks juuksehoolduseks:

Kuidas kaitsa juukseid talvel külma eest?

Esimene reegel: ära mine niiskete, märgade juustega külma kätte.

Milliseid hoolduseid oleks soovitatav teha?

Soovitavad on toitvad ja õlibaasil hooldused. Näiteks Revloni firma sensormask – 2 varjanti toitev ja volüümi andev. Spetsiaalne juuksekompuuter, määrab igale juuksele sobiva aja ja temp. ravi.

Missuguseid tooteid oleks soovitatav kasutada talvel?

Põhiline kasuta tooteid vastavalt juuksetüübile ja juuksuri soovitusele. Mina soovitaksin normaalsetele juustele firmalt “Goldwell” dualses winter care šampooni ning Revloni kahe faasilist (toitev ja kaitsev) pähejäetavat balsamit.

10 talvist juuksehooldusnippi

1. Müts on talvel asendamatu juuste kaitsja. Viis miinuskraadi on maksimum, millega võib palja peaga käia.
2. Talvel tuleks viimistlustoodete kasutamist kõvasti piirata, kuna see rikub juukseid.
3. Et talvine pidev siseruumides viibimine kuivatab juukseid, tuleks talvel neid regulaarselt maskidega turgutada ja regulaarselt otsi lõigata.
4. Kõikidele juustele mõjub hästi 70 kraadises saunas kord nädalas käimine, kuna see viib juustest välja jääkained.
5. Rasustele juustele mõjub väga halvasti, kui istuda ruumis, müts peas.
6. Talvel tuleks juukseid võimalikult harva föönitada ja lasta neil kuivada toatemperatuuril. Värskelt kuivaks föönitatud juustega välja minnes traumeerib külm välisõhk liigselt juukseid.
7. Kui juustesse tekib pidevast mütsikandmisest elekter, piserda juustesse pähe jäetavat proteiinirikast pihust, mis vähendab juuste elektrilisust ja mida võib kasutada iga päev.
8. Kasuta talvel proteiinirikast šampooni, näiteks nisuproteiine sisaldavat. Sellised šampoonid teevad juuksed paksemaks, läikivamaks ja säravamaks. Head on ka siidi aminohappeid sisaldavad šampoonid.
9. Tee enda juustele üks vitamiinikuur, kuna talvel kipub kergelt vitamiinipuudus tekkima.
10. Lase juustel ka vahest lahti olla. Liigne patsis kandmine väsitab juukseid.

Kodustest maskidest on head:
Majoneesimask:
3 tl mõnd kvaliteetset majoneesi (näiteks Hellman’s), 2 tl oliiviõli, 1 muna, 1 tl vedelat mett. Sega hoolikalt kõik koostisained, määri juustesse ja masseeri peanahka, pane pähe kilekott ja üle selle käterätik, hoia peas 30-45 minutit. Pese seejärel pea puhtaks.

Klassikaline kodumask:
1 munakollane, 1 spl oliiviõli (rafineerimata), 1 spl konjakit, 1 spl mett. Sega koostisained, masseeri peanahka, hoia rätiku all peas 15 minutit.

Säravaks loputades:
Võta 1 sl kuivatatud lavendlit, 1 sl kuivatatud kummelit, 1 sl kuivatatud rosmariini, 250 ml õunaäädikat. Lase lavendlil, kummelil ja rosmariinil kaanega kaetud purgis õunaäädika sees kaks nädalat seista. Kurna ja vala pudelisse. Lisa 1 sl saadud segu 250 ml veele ja kalla pärast pesemist viimase loputusveena juustele.