Tallinnas Vabaduse väljaku all tegutsevas populaarses AHHAA teaduskeskuses saab järgmisest esmaspäevast, 18. jaanuarist külastada prantsuspärast lõhnanäitust ?Ahhaa, ninatark!?.

Lõhnad suudavad äratada kõige isiklikumaid mälestusi ning tekitada vägagi keerukaid seoseid. Seda, kui raske on oma lõhnaelamust ühisesse keelde panna, võib igaüks uuel AHHAA näitusel ise kogeda. Lisaks rikkalikule nuusutamiskollektsioonile pakub AHHAA näitus ka võimalust oma haistmismeelt teiste külastajatega võrrelda, uurida lõhnadega seotud neurofüsioloogiat või tutvuda ajalooliste lõhnatraditsioonidega.

Targast ninast jutustav näitus on toodud Belgiast ja selle loojateks on rühm prantslastest teadlasi. Tegevusnäitus on seni tuuritanud peamiselt Lõuna-Euroopas ja võõrustanud üle saja tuhande vaataja-nuusutaja. Prantsuse kultuuri taustal selgub ka asjaolu, et näituse maskott ja logoloom on siga – ? Prantsusmaal on peene lõhnatajuga sead hoopis abiks luksuslike maatrühvlite otsimisel. Kuidas selline jaht käib, seegi saab näitusel filmi vaadates selgemaks.

Näitust saab külastada 18. jaanuarist iga päev kella 10-20.

Põhjalikult ümber kujundatud ja eelmise aasta 20. augustil avatud Vabaduse väljaku maa-alusel pinnal tegevust alustanud AHHAA-keskus on kujunenud ülipopulaarseks – ? keskust on külastanud avamisest saati ligi 50 000 huvilist.