OHMYGOSSIP — Oma kortsudes pole mõtet süüdistada ema ja isa. Suures osas otsustad Sa ise kui vana Sa välja näed. Geenid mängivad naha vananemise puhul tunduvalt vähem rolli kui seda varem usuti, näitab hiljuti tehtud uurimus.


“Meie, kes me sellega töötame, teame, et välistel faktoritel on väga oluline mõju. Eelkõige käib see suitsetamise ja päevitamise kohta,” ütleb Karolinska Ülikoolihaigla nahakliiniku peaarst  Margareta Frohm-Nilsson ajalehele Dagens Nyheter. Ehkki geenid määravad umbes 60%, otsustad Sa 40% ise kuidas Sa vananedes välja näed. Samas, kalliste hoolduskreemide kasutamine ja muud kortsudevastased protseduurid ei ole veel garantii noorusliku naha säilitamiseks. Teatud määral see muidugi aitab, kuid mitte, kui näiteks ilma kaitsekreemita päevitada.

Uurimuses, mis on avaldatud ajakirjas Archives of Dermatology, uurisid teadlased 65-t kaksikutepaari ning võrdlesid nende nahatüüpi, suitsetamise ja alkoholitarbimise harjumusi. Hea uudis oli see, et alkohol ei tundu naha vananemist mõjutavat.