Õnnetu armastus võib tekitada sügavat kurbust. Kuid südamevalust on võimalik üle saada – ehkki see pole lihtne.”See on piinarikas ja inimene tahab hea meelega eluga edasi minna ja tunda midagi muud kui seda, mida ta tegelikult tunneb. See on täiesti arusaadav, kahjuks aga võimatu,” ütleb terapeut Winnie Haarlöv, kes on kirjutanud südamevalust kaks raamatut.

See on samuti nagu kaalust allavõtmisega – lihtsat teed siin pole. Kuid inimene saab muuta oma mõtteviisi. Samuti on hea idee päevikut pidama hakata. Nii on võimalik konkreetselt näha kui kaugele on jõutud: “OK, 14 päeva tagasi oli teksti võimatu lugeda ja see oli täis pisarate jälgi, nüüd olen juba võimeline pastakat korralikult käes hoidma. Ma olen natuke edasi läinud,” ütleb Winnie Haarlöv.

Terapeudi kaheksa soovitust südamevalu vastu:

1. Tunnista endale oma kaotust ja anna endale aega sellest üle saada. Kaotatud armastusest mingil määral ülesaamine võib võtta kolm nädalat kuni kuus kuud.

2. Seni kuni veel loodad, Sa kaotusest üle ei saa. Tuleb valida kas lootusest kinni hoida või lasta sel minna. Kui valid lootuse juurde jäämise, siis ära end peta, seni kui loodad, Sa eriti kaugele ei jõua.

3. Selle asemel, et oma tunnete eest põgeneda, ela need välja. Võid oma kallima pildil silmad peast torgata või seda suudelda, magada ex-i T-särgis või kõva häälega karjuda.

4. Küsi iseenda käest: “Mis see siis õigupoolest nii fantastiline oli?” Võib ka mõelda ex-i positiivsete külgede peale. Ja siis kohe negatiivsete külgede peale.

5. Olgu Sinu kõrval keegi, kes Sinu läbielamisi tõsiselt võtab. Keegi, kes ei ütle lihtsalt “Ta oli idioot” või “Tore, et Sa tast lahti said”. Kõige tähtsam, mida selline inimene teha saab, on Sinuga koos olla – ja Sind lohutada.

6. Ära otsi oma ex-i üles. Ära ürita temaga sõber olla. Ei saa olla sõbrad, kui üks osapool on armunud, teine aga mitte.

7. Kui tahad teada saada, kas teievaheline armastus oli vaid Su kujutelm, siis kirjuta oma ex-ile. Kirjuta, et vajad vastuseid mõningatele küsimustele. Ära esita rohkem kui kolm küsimust. Võib näiteks küsida: “Kas ma olin Sinu suur armastus?”. Vastused võivad olla valusad, kuid parem on elada reaalsuses kui oma fantaasiamaailmas. Ning vastuse saamine annab Sulle tunde, et Sinust peetakse lugu.

8. Tee teistele selgeks, et niipea Sa uuesti ei armu. Kuid on kasulik väljas käima hakata ja inimestega kohtuda. Juhul kui hakkad deitima, siis räägi selgelt ja põhjalikult kuidas on lood Sinu südamevaluga.