OHMYGOSSIP – Seoses uue proteiinisarja PROfeel turuletoomisega viis Valio Eesti hiljuti läbi uuringu, et selgitada välja, millised on Eesti elanike sportimisharjumused ja teadlikkus toitumisest osana treeningu eesmärkide saavutamisest. Kuigi uuringu tulemustest selgus, et tervelt 67% vastanuist peab valke organismile vajalikuks, kannab kõigest viiendik hoolt selle eest, et menüü valke piisavalt sisaldaks.

Eesti kulturismi ja fitnessi meistrivõistluste 17-kordne võitja Ott Kiivikas, kellega koostöös Valio PROfeel sari sündis, kinnitas, et valgud on organismile olulised komponendid mistahes sportliku soorituse korral, sest need osalevad kehas toimuvates ülesehituslikes protsessides.

„Sporti tehes, olgu tegemist siis jõutreeningu, jooga või mistahes muu harrastusega, lagundame me lihasrakke, mille taastumise võti ja ülesehitamise materjal on valgud. Peale selle toetavad need vereloomet, ainevahetust, immuunsüsteemi ja teiste vajalike ainete transportimist kehas. Valgud on süsivesikute ja rasvade kõrval ka toiduenergia allikas. Kui me järjepidevalt lõhume lihasrakke rohkem kui tagasi paneme, tekib väsimus,“ selgitas Kiivikas.

Kiivikas lisas, et professionaalsete sportlaste jaoks, kelle valguvajadus on suurem, on valgud eriti olulised. „Sportlastel on soovitav saada 20-35% kogu päevasest energiavajadusest rasvadest, 55-65% süsivesikutest ja 15-20% valkudest. Kui süsivesikuid ja rasvu kipub menüüs sarnaselt inimestega, kes ei treeni, pigem ülemäära olema, siis valkude osakaal on sageli defitsiidis,“ selgitas ta.

Lisaks kummutas Kiivikas väärarusaama sellest, et valke tarbitakse eelkõige lihasmassi kasvatamiseks. „Tegelikult põhineb igasugune sportlik areng valgusünteesil – olgu eesmärgiks kiiruse kasvatamine, kaalu langetamine või jõu suurendamine,“ täpsustas ta.

Uuringust ilmnes ühtlasi, et 33% spordiharrastajate arvates saavad nad kõiki vajalikke aineid kätte igapäevasest toidust, mistõttu puudub vajadus pöörata tähelepanu eri toitainetele. Kiivikas nentis seevastu, et valgud on vajalikud igasuguse sportliku tulemuse saavutamiseks. „Ka kaalulangetuse puhul ei soovi inimene vabaneda lihastest vaid rasvast, mis tähendab, et treeningujärgselt tuleb lihase taastumise eest igal juhul hoolt kanda,“ kinnitas kulturismimeister.

Avafoto: Ott Kiivikas (Scanpix/ Toomas Huik)