OHMYGOSSIP — Kadi Kõiv teeb oma blogis lchfeesti.blogspot.com.ee ülevaatliku ja kokkuvõtliku tõlke ühest olulisest artiklist Dr. Mercola lehelt. Kas ketogeenne dieet võiks saada lõpuks vähi standardraviks? Mina arvan, et ükskõik millise vähivormiga on tegemist, on see ülimalt oluline ning ma loodan, et kunagi saab sellest esmane ravimeetod.

Ketogeenne dieet tähendab seda, et oma toidust elimineeritakse kõik süsivesikud peale mitte-tärkliserikaste köögiviljade ning need asendatakse tervislike rasvade ja kvaliteetse valguga.

Eelduseks on, et kuna vähirakud vajavad eluspüsimiseks glükoosi ning süsivesikud muutuvad su kehas glükoosiks, siis oma vere glükoositaseme alandamisel läbi süsivesikute ja valgu piiramise, jäetakse vähirakud sõna otseses mõttes nälga. Lisaks vähendab madal valgutarbimine mTOR-i rada, mis kiirendab rakkude proliferatsiooni.

Sellist tüüpi dieet, milles piiratakse kõiki süsivesikuid peale mitte-tärkliserikaste köögiviljade ja asendatakse need mõõdukas koguses kvaliteetse valgu ja suures koguses hea rasvaga, on toitumine, mida ma soovitan kõikidele inimestele – ükskõik, kas sul on vähk või mitte. See on toitumine, mis aitab optimeerida kaalu ja kõiki kroonilisi degeneratiivseid haigusi. Selline toitumine aitab sul viia oma keha süsivesikute põletamiselt rasvapõletusrežiimile.

Dr Thomas Seyfried on üks juhtivaid akadeemilisi teadlasi, kes propageerib vähi ravimist toitumise abil. Ta on juba viimased 25 aastat Yale’i Ülikoolis õpetanud neurogeneetikat ja neurokeemiat seoses vähiraviga.

Ta on kirjutanud enam kui 150 eelretsenseeritud teaduslikku artiklit ja raamatupeatükki ning ta on välja andnud ka raamatu Vähk kui ainevahetushaigus: selle päritolu, sellega toimetulek ja vähi ärahoidmine.

Epilepisaravis on ketogeenne dieet juba mõnda aega aktsepteeritud kui esmane ravivõte. Kas vähk on järgmine?

Ketogeenset dieeti on laste epilepsiahoogude raviks kasutatud juba mõnda aega. Sel ajal, kui Dr Seyfried koos oma meeskonnaga töötas hiirte ajuvähi ja epilepsiaga, tegi üks tema tudengitest ettepaneku uurida, kas ketogeenne dieet võiks olla efektiivne ka kasvajate vastu võitlemisel.

Seega, 1990-ndate lõpus hakkasid nad ühildama oma tööd ketogeensete dieetide ning epilepsia ja vähiravi vallas ja lõpuks jõuti välja parema arusaamani, kuidas kogu keha metaboolset seisundit muutes on võimalik kasvajarakke elimineerida.

Huvitav on see, et kliiniline meditsiin on juba alates 1990-ndate lõpust tunnistanud ketogeenset dieeti kui väärtuslikku epilepsia ravivõimalust.

Dr Seyfried ütleb, et mehhanism, mille abil ketogeenne dieet ravib epilepsiahoogusid, ei ole kaugeltki mitte sama selge, kui viis, kuidas ketogeenne dieet ravib vähki. See on irooniline, kuna seda vaevu teatakse okoloogia ringkondades, veel vähem rakendatakse – samal ajal kui ketogeenne dieet on epilepsiaravis juba esmane valik. Vähi puhul on kindlalt teada, et glükoosi vähendamine tapab vähirakud.

Suhkur on enamus vähivormide põhikütuseks

Oma vere glükoosisisalduse ja insuliinitaseme kontrollimine toitumise, liikumise ja stressiga toimetuleku abil võib olla kõige olulisem komponent vähist väljatulekul. Need samad faktorid on samuti olulised vähi ennetamisel. Juba aastal 1931 anti Saksa uurijale Dr. Otto Warburgile Nobeli Preemia selle eest, et ta avastas, et vähirakkudel on põhimõtteliselt erinev energia ainevahetus võrreldes tervete rakkudega ning et pahaloomulised rakud toituvad enamasti suhkrust. Hiljuti avastasid teadlased ka selle, et kui vähirakud toituvad tavaliselt nii glükoosist kui fruktoosist, siis pankreasekasvajad paljunevad ja prolifereeruvad kasutades selleks spetsiaalselt fruktoosi.

Dr Seyfried’i töö kinnitab, et suhkur on vähi peamiseks kütuseks ning vältides suhkrut ja pakkudes kehale alternatiivset kütust – nimelt rasva – on sul võimalik drastiliselt vähendada vähi kasvamist.

Streegia, mida Dr Seyfried soovitab, on süüa vähe süsivesikuid, mõõdukalt valku ja palju rasva, selline toitumisviis alandab efektiivselt su veresuhkrut. Veresuhkur on kergesti ohjatav parameeter, mida saad kodus ise glükomeetri abil mõõta. Selline toitumine – ketogeenne dieet – tõstab ka ketokehade arvu veres, kus rasv muundatakse ketokehadeks, mida su keha saab toidu/süsivesikute puudusel kütusena kasutada. Ketogeenne toitumisviis viib sind sellisesse metaboolsesse seisundisse, mis on vähirakkudele ebasõbralik. “Kui seda õigesti teha, on sellel tugev terapeutiline toime enamus inimestele, kes kannatavad erinevate vähivormide all. Sest kõikidel vähivormidel on põhiliselt sama metaboolne defekt.”

 

Allikas: lchfeesti.blogspot.com.ee / Kadi Kõiv