Alates 31. augustist on ETV eetris taas “Terevisioon” ja “Ringvaade”. Septembri esimesest nädalast on tagasi “Osoon”, “Meie inimesed”, “Välisilm”, “Vabariigi kodanikud”, “Pealtnägija”, “Foorum”, “Kahekõne”, “Kapital” ja “Prillitoos”. “Maahommikut” asub juhtima Rein Palosaar, kes valiti välja 80 kandidaadi seast. “Hommik Anuga” on oma eetrikohal alates 6. septembrist.

Septembri esimesesse nädalasse jagub uut vaatamist veelgi. 3. septembri õhtul näitab ETV saadet “Piiripealne hetk” teatrifestivalist Draama 2015. Daniel Levi hiljuti salvestatud kontserti sarjas “ETV Live” näeb 4. septembril. 6. septembril on ETV 60. sünnipäevapeo lainel eetris kohtumised teletähtedega — armastatud tegijatega aastate tagant ja praeguste ajakirjanikega.

Sünnipäevameeleolus tuleb ka tänavune “Saatejuhtide vahetus. Legendide eri”. Äratundmisrõõmu ja üllatusi täis nädal on vaatajate ees 5.-11. septembril.

Alates 10. septembrist näitab ETV uut viieosalist sketšisarja “Maa, armastan sind!”. Sari esitab üleskutse parandada ära üleilmastuv ja ületarbiv maailm. Tegijate meelest saab seda teha iseenda üle heatahtlikult itsitades ja ausalt peeglisse vaadates. Võimalik, et maailmapilt saab paigast nihutatud ja seni vastuseta küsimused ootamatu vastuse. Stsenarist-režissöör on Rasmus Merivoo, näitlevad Merle Palmiste, Paul Laasik, Jim Ashilevi, Marek Tammets jt. Sari valmib Euroopa Sotsiaalfondi keskkonnaameti programmi “Keskkonnahariduse arendamine” kaudu.

Arvo Pärdi ja Robert Wilsoni suurteose “Aadama passioon” teleesilinastus on ETV eetris 11. septembri õhtul, salvestuse režissöör on Andy Sommer. Selle eel, 10. septembril näeb etenduse valmimise kulgu jälgivat dokumentaalfilmi “Kaotatud paradiis”, mille autor-režissöör on Günter Atteln. Film avab Aadama loo tähendusi ja Arvo Pärdi loominguliste püüdluste tagamaid. Mõlemad filmid on valminud ERRi ja Saksa tootjafirma Accentus Music koostöös.

11. septembril jõuab ETV ekraanile verivärske draamasari “Mustad lesed”, mis rabab kaasakiskuva ja julge süžeega. Kolm naist on jõudnud äratundmisele, et elu abikaasade seltsis on muutunud talumatult piinavaks. Lahendus on ootamatu, ja koos sellega plahvatab lahti hoopis keerukate dilemmade ja sündmuste ahel. Sarja peaosades on Hele Kõrve, Anne Reemann, Inga Salurand, Mait Malmsten, Märt Avandi, Tiit Sukk jpt. Režissöör on Andres Puustusmaa, produtsent Anti Reinthal.

Kaheksaosaline muhe saatesari “Rohke kalatuur” läheb käima 12. septembril. Kirglik kalamees Rohke Debelak võtab ette mõnusa suvise retke kalakasvandustesse, et uurida, missuguseid kalaliike meil kasvatatakse, kuidas see käib, ja kuidas need kalad maitsevad. Kalatuur algab Härjanurmes, kus tehakse algust Euroopa säga kasvatamisega, mis oli alles kümme aastat tagasi ohustatud liik. Järgmistes saadetes käiakse vähil, püütakse vikerforelli, angerjat, angersäga, karpi, tuura ja paaliat.

Samal õhtul jõuab eetrisse ka “Ehh, uhhuduuri” uus reisiseiklus. Juba kaksteist aastat on rännumehed liikvel ja aastal 2014 oli taas aeg teele asuda. Ees ootas Aafrika avastamine, kuus riiki ja 5000 kilomeetrit. See oli tülliminekute ja leppimiste teekond, mis lõppes otsapidi Atlandis.

“Õnne 13” uued osad on vaatajate ees samuti 12. septembrist. 23. hooaeg algab mitme põneva kevadel pooleli jäänud looga. Mornas on koorumas uusi äriplaane ja hargnemas keerulisi peresuhteid. Ei jää sealt eemale ka pagulastehirm ja muud pealinna poolt puhuvad tuuled. Peamine on aga see, et hakkama saada ja õnnelikud olla püüavad siin kõik, igaüks omal moel.

Kultuurisaade “OP” on uues kuues eetris alates 15. septembrist, muutudes taas OPeratiivsemaks. Nii võivad ühes saates kohtuda kino ja arhitektuur, teises teater ja muusika, kolmandas disain ja kaasaaegne tantsukunst — teemad, mis meie kultuuripildis just sel hetkel kõnekad on. “OP” armastab põnevaid inimesi ja näitab tuntud kultuuriinimeste tundmatuid tahke või proovib neid avada harjumatus keskkonnas. On uusi võttekohti, reportaaže, külalisi, kes satuvad Eestisse harva, kes toovad kaasa värskeid tuuli ja kellel on kultuurihuvilisele vaatajale öelda midagi uut ja üllatavat või vana ja mõtlemapanevat. Uuel hooajal on “OPi” saatejuht ajakirjanik Margit Kilumets.

Ka tänavu vahendab ETV teadlaste ööd, ülekannet Eesti teaduse tippsündmusest näeb 25. septembri õhtul.

Oktoobrist saab näha Mati Talviku “Ajavagude” uusi osi. Huumorisarja “ENSV” värske hooaeg jõuab vaatajateni novembri algusest.

“Võõramaalane”, “Downton Abbey” uus hooaeg ja ajaloosari “Raskeveesõda”

4. septembri õhtul on eetris on dokfilm populaarse telesarja telgitagustest — “Downton Abbey kombed”. Kuulsa draamasarja tootmist nõustanud ajaloolane ja näitlejad tutvustavad lähemalt 20. sajandi alguse Suurbritannias valitsenud huvitavaid kombeid ja reegleid.

Alates 5. septembrist näeb krimisarja “Inspektor Banks” palju kõneainet pakkunud uut hooaega, kus osatäitjate hulgas saab näha Kersti Kreismanni ja teisi Eesti näitlejaid.

6. septembrist alustab ETV Norra-Taani-Briti koostöös valminud kolmeosalise kvaliteetsarja “Raskeveesõda” (“The Heavy Water War”) näitamist. Ajaloosündmustel põhineva draamasarja tegevus toimub Teise maailmasõja päevadel Norras, Saksamaal, Inglismaal ja Taanis.

”Downton Abbey” oodatud uus hooaeg on vaatajate ees alates 12. septembrist.

15. septembrist hakkab ETVs jooksma Diana Gabaldoni ülimenuka romaani ainetel valminud draamasari “Võõramaalane” (“Outlander”). Teises maailmasõjas Briti sõjaväes teeninud õde leiab end ootamatult 1740ndate Šotimaal. Algavad kaasahaaravad seiklused ja ajatu armastuslugu.

Briti krimisarja “George Gently” 4.-6. hooaja osi näeb 26. septembrist.

Juba alates 31. augustist astub aga taas ETV ekraanile alati galantne detektiiv Hercule Poirot. Sarja näeb otsast peale argipäeviti kell 8.55 ja 17.35. Septembris on maailma kuulsaima krimikirjaniku Agatha Christie 125. sünniaastapäev.

“Välisilm” esitleb värskelt valminud dokumentaalfilme

Septembrikuu esmaspäevaõhtutel esitleb “Välisilm” ETV ekraanil tuliuusi, tänavu valminud dokumentaalfilme.

7. septembril on eetris ”Võim ja maailma naised”. Filmis püütakse vastata küsimusele, kas viimase 20 aastaga on olukord naiste õiguste suhtes paremaks muutunud. Teiste seas saavad sõna naised, kes on olnud maailma mõjuvõimsaimatel ametikohtadel.

14. septembril näeb filmi “Lõhenenud riik? Charlie Hebdo järelkaja”. Briti ajakirjanik läheb uurima, kui lõhestatud on Prantsuse ühiskond pärast Charlie Hebdo traagilist juhtumit.

21. septembri filmis “Briti džihaadipruudid” tahetakse teada, miks lähevad mugava lääneliku eluviisiga harjunud noored naised Süüriasse ja Iraaki Isise ridega ühinema.

28. septembril eetrisse jõudev “Elu eest” on haarav film mehest, kes korraldab salajasi päästeoperatsioone röövitud naiste ja laste päästmiseks Isisest.

Spordiülekanded ja saatesari “Suurmeistrid”

Algaval sügisel toovad ERRi telekanalid ja spordiportaal suurematest rahvusva
helistest ülekannetest ekraanile sõudmise maailmameistrivõistlused Prantsusmaal, Eesti jalgpallikoondise EM valikmängud ning võrkpalli Euroopa meistrivõistluste finaalturniiri. Lisaks jõuavad kokkuvõtlike saadetena vaatajateni kõik autoralli maailma- ja Euroopa meistrivõistluste etapid.
Spordisaade “Suurmeistrid” alustab uut hooaega oktoobris.

Septembri esimesed nädalad annavad vastused küsimustele, kas meie paarisaeruline neljapaat sõuab MMi finaalis, kas Eesti jalgpallikoondisel õnnestub alistada kodus Leedu ning võõrsil Sloveenia ning säilitada lootus pääsemaks EM-finaalturniirile.

Sügise oodatuim jalgpallilahing Eesti televaatajate jaoks toimub 9. oktoobril Wembley staadionil, kus EM-valikmängus võõrustab Eestit Inglismaa jalgpallikoondis. Samal päeval saab Itaalias alguse ka võrkpalli EM-finaalturniir, kus Eesti koondis mängib samas alagrupis Itaalia, Prantsusmaa ja Horvaatiaga.