Lugeja küsib: “Ma ei suuda ennast kontrollida. Satun pidevalt igasugu jamadesse. Olen harjunud, et tööl tehakse mulle mitmetähenduslikke komplimente, isegi tänaval ja poes. Käin iga nädal klubides, tegelt see on juba nagu mingi rituaal, see lõppeb ikka mõne mehe pool. Pärast tahaks oksendada. Ma rohkem kui üks kord ei taha nendega suhelda, kuigi nemad on huvitatud, küsivad numbrit jne.”

“Olen huvitatud ainult võõrastest meestest, ma nagu kardan kui nad mind rohkem tundma õpivad, siis ei ole enam äkki huvitatud või nii. Peol olles käitun nagu mingi masin, tean täpselt mida teha ja öelda, et kõik kiiresti areneks. Ma ei ole prostituut. Tegelt ma isegi alati ei naudi seda, aga miski nagu käsib mul end alati üles lüüa ja end proovile panna. Olen sellest väsinud, aga teisiti ka ei oska. Miks ma selline olen?“

Psühholoog vastab:
Pole mõtet hakata sind sildistama või lahterdama, oled isegi aru saanud, et tegemist on mingis mõttes sõltuvusega ning erinevusega normist. Paned end tihti riskantsetesse olukordadesse, leiad seksuaalseid vihjeid erinevates situatsioonides ja märkustes. Võimalik, et n-ö üleseksualiseerid teisi inimesi ja olukordi või siis riietud ja käitud nii väljakutsuvalt, et vastavaid märkusi tehakse ka reaalselt. Su intiimelu väljub tihti kontrolli alt, oled vahekorras inimestega, keda sa ei tunne ning kes ei pruugi sulle isegi sümpaatsed olla. Tunned vajadust pidevalt ahvatlev välja näha ning meeldida võimalikult paljudele meestele. Antud käitumine võib olla aktsepteeritud mõnes filmis, kuid reaalses elus jääb see väljapoole meie kultuuri lubatud piire. Eeldatakse ka emotsionaalset seotust ning pikaajalist monogaamset suhet. Jättes kõrvale kultuuri ning lähtudes egoistlikult su enda heaolust, on ohu märgiks see, et sa ise ei tunne oma tegevusest rõõmu, pigem on lühisuhted kui painaja.

Sinu käitumine on võrreldav söömishäirega (buliimia), mille puhul õgitakse suures koguses toitu, et siis seda süümepiinade saatel välja oksendada. Kui inimene püüab söömise üle kontrolli saavutada söömisest loobumise teel (anoreksia puhul), siis suhete puhul võib teiseks äärmuseks olla täielik seksist loobumine. Seksuaalsuse täielik välja lülitamine ei ole ka lahendus. Sellisel juhul võidakse puuduvat kompenseerida alkoholi või dieedipidamisega, mõned hakkavad tagavarasid soetama ning raha kokku hoidma. Seega pole äärmuslikud käitumised lahendus.

Võimalik, et sa ei oska olla emotsionaalselt intiimne mitteseksuaalsel viisil. Võimalik, et oled üles kasvanud uskumusega, et seks on kõikvõimas ja ohtlik ning seksuaalsus on kui vahend võimu saavutamiseks. Võimalik, et sul puudub vanemliku rolli mudel või oled pärit emotsionaalselt külmast, vähehoolivast perest.  Võimalik, et taustaks on tähelepanu puudumine lapsepõlves või traumeerivad kogemused. Kartus, et sa ei paku pikema perioodi jooksul huvi, viitab madalale enesehinnangule, see ongi alusprobleem, millega tuleks tegelema hakata. Võid karta hülgamist, tunda, et keegi sind ei armasta ning et seks on olulisim armastuse märk. Võid tunda, et meeste võrgutamine ja nendega magamine muudab sind kuidagi väärtuslikumaks.

Abi oleks psühholoogist, kes aitab sul nii minevikku läbi töötada kui ka nüüdseks sisse harjutatud käitumismustrit muuta.