Enesekindlus võib elus avada palju uksi – see jätab hea mulje töövestlustel, suurendab avalikel esinemistel sinu sõnumi mõju publikule ning aitab sõlmida rohkem lepinguid ja partnerlussuhteid. Business Insider jagab seitset nippi, kuidas tööalases suhtluses enesekindlamana näida.

Räägi aeglasemalt
Inimesed kipuvad närvilistes situatsioonides rääkima tavalisest kiiremini ning mõnede inimeste loomulik rääkimise kiirus ongi teistest palju suurem.  Ükskkõik, mis seda ka ei põhjustaks, liiga kiirelt rääkimine näitab teisele vestluse osapoolele, et sul on vajaka autoriteedist või enesekindlusest. Lisaks sellele on tõenäosus, et sa teed rääkimisel vigu ning ei sõnasta ennast selgelt, suurem.

Keskendu vestlustel sellele, et rääkida aeglasemas ning ühtlasemas tempos. Sinu publikul on aega sinu sõnumit seedida ja lahti mõtestada ning sa teed vähem kriitilise tähtsusega vigu, mis võivad sinu kõne autoriteeti kahjustada.

Pane pausid enda kasuks tööle

Pauside kasutamine on üks strateegiatest, kuidas aeglasema tempoga rääkida, kuid õigesti ajastatud pausid omavad publikule ka iseseisvat mõju, aitades vajalikke sõnumeid rõhutada.

Ära kaldu põhiteemast kõrvale
Kui sul on aega oma esinemine ette valmistada, näiteks avaliku kõne puhul, võib läbimõeldud kõrvallugude kasutamine olla õigustatud. Sul on võimalus läbi mõelda nende sisu ning see, millist kasu nad võivad su kõnele tuua, kui üldse. Samas, loomulikemate vestluste puhul, näiteks tööintervjuu käigus, võib küsimustele vastates kohapeal improviseerimine ning asjasse mittepuutavate lugude rääkimine olla hoopis kahjulik.

Madalda oma häält
Inimesed kipuvad nägema madalama häälega esinejaid autoriteetsemate ja enesekindlamatena. Muidugi ei ole seetõttu mõtet hakata oma häält moonutama, kuid kui suudad esinedes rääkida tooni või paari võrra madalamalt kui tavaliselt, ning ikka loomulikuna näida, võib see tuua palju kasu.

Paranda oma rühti
Kehakeel on iga vestluse ja kõne puhul vähemalt sama oluline kui sõnad, mis su suust väljuvad. Ükskõik kas sa istud või seisad oma publiku ees, ürita oma rühti parandada. Istu sirgelt, õlad taga ning pea püsti. Sellisena paistad sa suurema ja enesekindlamana ning lisaks paneb see ka sind ennast kindlamana tundma.

Žestikuleeri
Inimesed, kes kasutavad vestlustes ja kõnede pidamisel teadlikult kehakeelt, mõjuvad enesekindlamana ja autoriteetsemana, kui need, kes seda ei tee. Loomulikult tuleks siiski jääda teatud piiridesse: kõik liigutused peaks olema mõõdetud ja kontrolli all ning käežeste tuleks kasutada ainult kõige olulisemate sõnade rõhutamiseks.

Räägi rohkem
Neid vestlusi, millest olenevad mingid väga olulised asjad meie elus, on tegelikult üsna vähe. Seda enam tuleks nendeks valmis olla ning parandada oma oskusi ka igapäevavestlustes. Seejuures tuleks üles näidata initsiatiivi – kui avaneb võimalus avalikult esineda või vestlusse laskudes uusi tutvusi sõlmida, tuleks seda ka teha, et üle saada esinemishirmust ning hoida oma oskused pidevas töös ja arengus.