Seljavalu kimbutab umbes 80 protsenti inimestest. Mis võib olla valu põhjuseks ja mis seda leevendaks? Põhja-Eesti Regionaalhaigla neurokirurgi Tarmo Areda sõnul on seljavalu üldjuhul iseparanev haigus. “Kui me räägime ainult alaseljavalust, mitte sellisest Tootsi-ishiasest, mis on jalga kiirguv valu või kui inimene on selja ära on tõstnud, siis see on tavaliselt healoomuline ja iseparanev,” kinnitab ta.

Põhiline seljavalu põhjus on Areda sõnul küürus seljaga suure raskuse tõstmine. “Kui inimene tõstab sirge selja ja jalgade jõuga, mitte selja jõuga, siis selg valutama ei hakka,” manitseb ta targalt tegutsema.

Teine peamine põhjus on üldine nõrk füüsiline vorm. “Kui selja- ja kõhulihased on tugevad, siis on selgrool ka kergem ning seljavalu tekkimise tõenäosus väiksem. Kui inimesed palju istuvad ja ei liigu, kipub füüsiline seisund olema kehvem,” märgib ta.

Kiropraktik Rainer Kägo sõnul pöördub 80% inimestest liikumiselundkonna eksperdi ehk kiropraktiku poole just seljaprobleemidega. Seljavalu peamine põhjus on tema istuv eluviis ja vähene liikuvus. “Liigne istumine on kõigile teada-tuntud pandeemia, mis tekitab liikumiselundkonna hädasid ja varajast vananemist,” nendib ta lisades, et see pole probleemiks mitte ainult kontoris töötavatel täiskasvanutel, vaid ka lastel. “Pikad koolipäevad ja rasked koolikotid tekitavad lastel seljaprobleeme,” selgitab ta.