Lõuna-Aafrika Vabariigi arstide teatel õnnestus neil teostada ajaloo esimene edukas peenise siirdamine. Kaplinna Tygerbergi haigla ja Stellenboschi ülikooli koostöös teoks saanud operatsioonist on möödas juba kolm kuud, kuid alles nüüd olid arstid valmis kindla veendumusega teatama, et siirdamine edukaks osutus, vahendasid Reuters ja YLE.

21-aastane patsient kaotas oma peenise ebaõnnestunud initsiatsiooniriituse käigus. Eelmise aasta detsembris aset leidnud ja üheksa tundi kestnud operatsiooni käigus siirdati talle uus, äsja surnud patsiendilt võetud kehaosa.

Nüüdseks on spetsialistid veendunud, et kõik läks plaanikohaselt. “Me oleme näidanud, et see on võimalik. Me suutsime anda patsiendile elundi, mis on sama funktsionaalne nagu see, mille ta kaotas,” selgitas Stellenboschi ülikooli plastilise kirurgia professor Frank Graewe.

Tygerbergi ja Stellenboschi haiglates aidatakse igal aastal patsiente, keda on tabanud terviseprobleemid, mis on seotud ebaõnnestunud ümberlõikuste ja initsiatsiooniriitustega. Väidetavalt kaotab sellisel viisil igal aastal umbes 250 noort meest oma peenise.

Pikemalt saab operatsiooni kohta lugeda Stellenboschi ülikooli koduleheküljelt.