OHMYGOSSIP – 23.- 25.02.2015 on eelhääletamine ning 1. märtsil riigikogu valimiste päev. Valimistesse suhtub iga inimene erinevalt. Leidub ka neid, kes pole kunagi hääletamas käinud ega plaani ka nüüd minna. Samas leidub ka neid, kes käivad alati valimas, sest peavad seda kodanikukohuseks.

Miks ei minda valima? Üks põhjus on kindlasti ka meie vales valimisseaduses, sest rahva poolt antud häälte alusel valitsust ei moodustata. Kui see moodustataks, siis oleks enim hääli saanud poliitik automaatselt peaminister ning erakondade võimumängud jääksid ära. Praeguse valimisseaduse kohaselt võib Riigikogusse pääseda ka see poliitik, kes saab valijatelt vaid kümmekond häält ning samas see poliitik, kes saab paar tuhat häält, jääb võimult kõrvale.

Kuna vale ja võlts valimisseadus on ikka väga pahaseks teinud, siis saatsin vastava pöördumise ka Vabariigi presidendile, Riigikohtule ja õiguskantslerile. Õiguskantsler saatis vastuse, et minu pöördumist nad ei kavatse lahendama hakata ning selle põhjust kommenteeriti mitmel A4 formaadi lehel. Oma pöördumises tõin ka mitu näidet, et miks ma pean praegust valimisseadust valeks ja vääraks.

Tõin näite Tori vallast ning kohalike valimistega seonduvast. Näiteks eelmistel kohalikel valimistel sai tollane Tori vallavanem ülekaalukalt palju hääli ning teda vallavanemaks tagasi ei valitud, sest Tori vallavolikogu soovis uue vallavanemana näha Tori rahvale võõrast persooni Kaie Toobalit, kes elab Vändras. Nüüd on Tori vallavalitsuses sellised lood, et üks vallavalitsuse töötaja elab Saaremaal ja teine Pärnus ning kauaaegne abivallavanem Heiki Haas lahkus Tori vallavalitsusest töölt eelmise aasta lõpus. Kas see on ikka normaalne, et kohalikus omavalitsuses töötavad võõrad inimesed?

Praegune valimisseadus võimaldab seda suurepäraselt. Sel põhjusel võõranduvad ka kohalikud elanikud võõrastest vallajuhtidest. Täpselt nii on lood ka Riigikogu valimistel. Näiteks Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar võib saada valijatelt enim hääli, aga ta jäetakse ikka võimult kõrvale, sest lääne- meelne valitsus ei taha Edgar Savisaarega ja Keskerakonnaga valitsuses olla ning ka president Ilves olla öelnud, et Keskerakond pääseb võimule ainult üle tema ehk presidendi laiba.

Mina olen parteitu ning ei kuulu ka mitte ühessegi parteisse, aga eelistan siiski Keskerakonda, sest nad on ainsana oma valimislubadused täitnud. Näiteks või tasuta ühistranspordis sõita saamine Taliinnas. Teised parteid on öelnud kindla ei tasuta ühistranspordile ja öeldakse, et see toimub maksumaksja rahade eest. Las ta olla maksumaksjate rahade eest, aga need maksumaksjad saavad ka ise tasuta sõita. Kui rahvale tasuta sõiduvõimalust ei pakuta, siis poliitikud naudivad rahva rahade laristamist suure mõnuga. Ka lihtrahval peab olema võimalus soodustustustest osa saada.

Riigikogu valimised on ukse ees ja tahaks loota, et kõik inimesed lähevad siiski valima ning teevad õige valiku. Valiku tegemise juures ei tasuks lasta ennast mitte eksitada magusatest kuid samas tühjadest valimislubadustest, vaid tuleks ikka arvestada sellega, et mida head on poliitikud siiani rahva heaks ära teinud.