Meesteajakiri Men’s Health avaldas artikli sellest, millised kahjud võivad liigsel sojatarbimisel olla meeste tervisele, eeskätt organismi normaalsele hormonaalsele tasemele. James Price’i rinnad olid valulikud ja paistes juba pikemat aega. Välja nägi see nagu mõlema rinnanibu all oleks kummipalli taolised moodustised.

Kolm esimest arsti, kelle juures Price käis, diagnoosisid mehel günekomastia ehk teisisõnu meeste puhul ebanormaalse rinnanäärme suurenemise. Vereanalüüsid näitasid ka seda, et tema östrogeeni (naissuguhormooni – toim.) tase organismis oli kaheksa korda kõrgem kui normtase ette näeb. Östrogeeni tase oli koguni kõrgem kui keskmisel tervel naisterahval. Price’i östrogeeni tase oli arstide jaoks müsteerium ning seda ei osatud esiti millegagi seletada. Üks arst süüdistas Price’i salaja östrogeeni tarbimises, kuna ei osanud olukorrale muud seletust anda. “Ta arvas, et minu puhul on tegemist vaimselt ebastabiilse inimesega,” märkis Price, kes on kogemusest siiamaani nördinud.

Mures Price pöördus ka sõjaväelasest sõbra, kolonelleitnant Jack E. Lewi poole, kes töötab endokrinoloogina (sisenõrenäärmete arst – toim.) San Antonio sõjaväehaiglas. “Tegin talle ettepaneku, et võtame koos tema toitumise toidukorra haaval ette, et näha igat tema suutäit,” meenutas Lewi. Selgus, et Price jõi päevas ligi 3 liitrit sojapiima.

Lewi soovitas Price’il otsemaid sojast loobuda. Nii vaatas Price üle ka oma teised toidulaual kasutatavad tooted ja nende koostisosad. Mõne kuu möödudes hakkas Price’i veretestides östrogeeni tase langema, terav valu rinnanibudes järk-järgult vähenema ning nende suurus kahanema.

Lewi sõnul on sojatooted jätkuvalt tervislikud, kuid nende tarbimisel peaks jääma mõistlikkuse piiridesse
.