“Meie peres on alati olnud olulised pereväärtused, elementaarne lugupidamine oma vanemate, sugulaste vastu. Aga ka, et tütarlaps, kellest sirgub ju naine, ei ropenda, ei vannu, on puhas ja hoolitsetud, viisakas. Et eluraskustes tuleb pea selga lüüa ja edasi minna – nutmine, halamine ei aita,” jagab Katrin Toome Ohmygossip.ee lugejatega oma elutarkust.

Mis on väärtuslikuim õpetus, mida kodust kaasa saite ning ka oma lastele edasi annate?
Eks ma olen see kes ma olen, just saadud kasvatuse tõttu. Vanemate õpetused on kõik väärtuslikud. Mind kasvatas 45 aastat vanem, eruohvitserist isa. Kodune kasvatus oli range ja erines suuresti teiste laste kodusest elust, kel olid mõlemad vanemad. Enim on mind ilmselt mõjutanud isa ääretult dzentelmenlik ja lugupidav suhtumine naistesse – sellist käitumist hindan ma meestes väga. Sõjaväelasele omaselt konkreetne, õiglane, sirgeseljaline, temperamentne ning kindlate vaadetega mees kasvatas ka oma ainsat tütart rangete reeglite järgi ja eks saigi minust oma isale väga sarnane inimene. Meie peres on alati olnud olulised pereväärtused, elementaarne lugupidamine oma vanemate, sugulaste vastu. Aga ka, et tütarlaps, kellest sirgub ju naine, ei ropenda, ei vannu, on puhas ja hoolitsetud, viisakas. Et eluraskustes tuleb pea selga lüüa ja edasi minna – nutmine, halamine ei aita. Ning, et alati saab hakkama. Alati!

Ei ole ühest õpetust, kuidas lapsi kasvatada. Millised on teie pere reeglid ja õpetused, piirid ja piirangud?

Igas peres on reeglid, iseasi kui palju lapsed reeglitest kinni peavad. Minu tütar oli n-ö raske laps, reeglite ja piirangutega läks asi aina hullemaks, tekkis trots. Iga lapsevanem saab ise aru, kuidas oma lapsega käituda, kui palju kehtestada reegleid, kui palju piirata, kontrollida. Keegi me ei taha oma last õnnetuks teha, paraku tuleb seda ikka ette, sest päris ilma reegliteta ka ei saa, reeglid aga teadupärast lastele väga ei meeldi. Vabakasvatusse mina ei usu. Last kasvatades õpid ka ennast tundma, arened koos lapsega. Õnneks on tänaseks minu “raskest” tütrest saanud tubli, Tartu ülikoolis õppiv tudeng, kelle üle ma tunnen suurt emalikku uhkust.

Loe ka:
Täna sünnipäeva pidav Katrin Toome: Nõukogude ajal oli sel päeval Oktoobri revolutsiooni aastapäev ja mulle kingiti vaid punaseid nelke
Täna oma sünnipäeva pidav telediktor Katrin Toome räägib Ohmygossip.ee’le, et ta armastab väga lilli, ent nelkide vastu on tal “allergia” siiani. “Nõukogude ajal oli sel päeval Oktoobri revolutsiooni aastapäev ja loomulikult kingiti mulle vaid punaseid nelke. Teisisõnu ei armasta ma nelke tänaseni.”

Katrin Toome Ohmygossip.ee’le: Ei ole kunagi tõelist selgeltnägijat või ravitsejat kohanud
“Tänavune suvi oli väga seiklusrikas, käisin palju kontserditel ja toredatel üritustel, tutvusin huvitavate inimestega. Väga ilus suvi oli,” räägib telediktor Katrin Toome Ohmygossip.ee’le.

Katrin Toome Ohmygossip.ee’le: Avastasin endas jôu ja oskused ise oma kodu remontida
“Ei loe mitte see, mida ütled, vaid see, kuidas sinust aru saadakse,” ütleb tuntud telediktor Katrin Toome Ohmygossip.ee’le.