OHMYGOSSIP – 9. novembril oli Mardilaupäev ja vanasti käidi tol õhtul marti jooksmas ehk mardisanti mängimas. Vanasti käidi mardisandiks maal pea igas talus ning lustiti hommikutundideni välja. Isegi vanemad inimesed tegid selle mardijooksu kaasa. Maskeeriti endid ära ning tantsiti tubades ning visati põrandale vilja ja muud. Vastu saadi kommi, küpsist, õunu ja muud.

Tänapäeval on elumured rahva nii ära muserdanud, et mardisanti ei julge ega viitsi keegi enam joosta. Vähemalt mitte vanemad inimesed. Mardijooks on jäänud põhiliselt laste ja noorukite lõbuks. Kuna eile õhtul oli mardijooksu päev, siis esitasime Facebooki seinal avalikult küsimuse tuntud persoonidele, et kas keegi on mardisante näinud, või äkki ka ise marti jooksmas käinud?

Anzori Barkalaja: “meil siin Kolga- Jaanis muudkui voorivad”.
Laulja ja näitleja Diana Klas teatas, et tal käisid samuti mardid.
Ansambli Laine solist Sirje Põllu teatas, et tal olid martideks käinud tema enda õpilased.
ERR korrespondent Ester Vilgats teatas, et temal on tihe tööpäev ning pole aega martide peale mõeldagi.
Sindi linnapea Marko Šorin sõnas, et tal olid mardid käinud ja ta oli neid kutsunud ka järgmisel aastal.
Ärimees Elmar Lepp teatas, et tal tööd nii palju, et marti joosta pole mahti.
Doktor Mare Liiger: “Soomes ei ole sellist tava. Kommid ootavad aga mardisante ei kuskil”.
Kalle Klandorf: “mardisante pole olnud. Tulin just Kiltsi rahvamaja avamispeolt. Oli tore pidu, aga ka seal mardisante polnud. Ehk veel tulevad.”
Poliitik Viktor Vassiljev: “ma ei tea mis nendega juhtus, külastasid halloweeni ajal. Ameerika kultuuriinvasioonile tuleb vastu hakata.”
Ansambli Respekt solist Kerdo Mölder: “mina ei käinud, aga tütar jooksis”.
Olavi Ruitlane: “ei käinud”.
Selgeltnägija Hannes Vanaküla: “minul ei käinud.Me majas enamus muukeelne rahvas.”
Facebooki sõber Kristjan teatas esmalt, et teda oli paljaks varastud ja isegi müts ära võetud. Noormees läks siis teist korda marti jooksma ja siis oli saanud korraliku saagi ning soovinud ka noorele perele õnne ja armastust.

Ühesõnaga — mardijooksu traditsioon on kadumas. Ainult linnades lapsed ja noorukid käivad veel marti mängimas. Praegusel ajal on põhirõhk pandud siiski isadepäevale, mis jääb ka mardijooksu päevale. Kuna tänapäeval kardetakse ka kurjategijaid, siis paljud inimesed ei julge martideks maskeeritud inimesi tuppa lastagi. “Minu kandis samuti polnud marte näha ning ka ise ei käinud mardijooksu tegemas,” räägib Hillar Kohv oma eksperimendist Ohmygossip.ee’le.