Karris sisalduva kurkumi meditsiinilist väärtust tuntakse juba ammu. Ameerikas läbi viidud uuring näitas, et kurkumis sisalduv ühend kurkumiin võib pakkuda kaitset ka enneaegsete laste kopsukahjustuste vastu, kirjutab Katrin Sak ERR’i teaduseportaalis.

Enneaegselt sündinud lapsed vajavad sageli ventilaatorite abi ja hapnikuravi, kuna nende kopsufunktsioonid ei ole ilmale tulles veel piisavalt välja arenenud. Vastavad ravid võivad aga põhjustada püsivaid kopsukahjustusi ja isegi surmajuhtumeid. Los Angelese Biomeditsiini Uurimisinstituudi teadlased näitasid, et kurkumiin võimaldas selliste kahjustuste vastu pikaaegset kaitset.

Uuring avaldati ajakirjas  American Journal of Physiology, Lung Cellular and Molecular Physiology (vt. SIIT), kus näidati, et kurkumiin kaitses 21 sünnijärgse päeva vältel beebisid bronhopulmonaalse düsplaasia ja hüperoksia tekke eest. Hüperoksia korral siseneb organismi kopsude kaudu liiga palju hapnikku. Eelnev töö oli näidanud kurkumiini kaitsva efekti avaldumist kuni seitsme sünnijärgse päeva vältel.

Bronhopulmonaalne düsplaasia on Ameerikas kõige sagedasemaks väikelaste krooniliseks kopsuhaiguseks. Vastsündinute ravi paranemise tagajärjel jääb ellu üha rohkem enneaegseid lapsi ning seega suureneb ka bronhopulmonaalse düsplaasia juhtumite arvukus.

 

Loe lisa:
Curcumin may protect premature infants lungs

Vaata lisa: