Londoni kesklinna mainekal Dover Streetil on end sisse seadnud eestlanna, kelle loodud pesu kattis viimase Bondi-tüdruku keha ning kelle loomingut kajastas möödunud aastal ka ajakiri Elle. Toome teieni ligi 8 aastat Londonis elava moedisainer Kriss Sooniku intervjuu Reporterile!

Alguses tuli jala moemaja ukse vahele saamiseks tööd teha tasuta. Terane naine õppis aga  sellest, mida nägi. Oma ettevõtmisele pani Kris Soonik aluse kõige rängemal masu ajal. Moedisainer Kriss Soonik: Mõnes mõttes oli see hea aeg alustamiseks. Kõik said öelda, et neil pole raha, et midagi teha ja paljud konkurendidki panid lihtsalt uksed kinni. Paljud poed pandi kinni.

Aga samas,kui keegi tuli ja ütles, et neil on midagi uut ja nad tahavad midagi teha… Ehk läks siis naiivse näoga poodidesse asju pakkuma, siis see oli väga positiivselt vastuvõetav. Enamasti tuli aga kuulda, et tänan pakkumast, aga me hoiame teie toodetel silma peal, sest enamus brändidest kaob umbes kolme hooajaga.

Krissil on see kriitiline piir ületatud. Neli aastat ränka tööd ja alles nüüd võib alles öelda, et hakatakse kuhugile jõudma.

Kriss Soonik: Londoni nimetamine annab kindlasti luksuse maine juurde. Sellise usalduse märgi. Kui sa tuled otse Eestist ja tahad hakata luksuspesu tegema, siis on see väga, väga raske. Kindlasti on olulised tutvused ja kindlasti ka õnn. Kõige alguses on loomulkult ikka toode ka.

Möödunud aastal murdis Kriss ka moepiibel ELLE veergudele. Tänavu aga lausa nii kaugele, et jõulukuu FHM veergudel poseerib viimase Bondi filmi tüdruk Sooniku seksikas pesus.

Kriss: See oli vahva vedamine. Aga Bondi tüdrukud on mulle alati olnud eeskujuks ka disainimisel. Nii, et pole kõige halvem…

Kuidas siiski nii kaugele jõuda? Kriss: Eelmine aprill oli meil pressipäev Londonis koos teiste pesubrändidega nagu meie ja seal sain ma tuttavaks ühe stilistiga. See stilist oli tõelises vaimustuses ühest mu topist ja järgmine kord, kui ta pildistama hakkas, siis ta laenas meilt selle topi.

Ta mainis ka seda, et Bondi tüdruk tuleb seda fotosessioonil kandma, aga kas see ka ajakirja läheb… Seda sa ei saa enne teada, kui ajakiri väljas on.

Tegelikult saadame väga palju asju välja ja see protsent, et sellest midagi ka sünnib, on väga väike ja vedamise asi.

Kõik Krissi asjad toodetakse Eestis. Ta on oma asjade tegemisse kaasanud terve pere. Ema töötab tootmisjuhina ja isalt on päritud julge pealehakkamise geen.

Viimane aasta on olnud Krissi jaoks tõeline läbimurre. Tema toodangut leiab viieteistkümnest riigist. Viimasena siseneti Saudi-Araabiasse ja Jaapanisse.

Palju Krissi asjad maksavad? Skaala ulatub 35st, kuni 200 euroni.

Kas selleks, et olla tõsiseltvõetav, peab olema ka kallis? Kriss: Ma arvan, et minu hinnad pole kõige kallimad, kui konkurentidega võrrelda. Ja kui sa tahad Euroopas toota, siis on kallid head kangad ja disain ning need on minimaalsed hinnad, millega toota head asja.

Öeldakse küll, et Eesti kaubandus on väga kallis, aga eestlased ostavad minu toodangut siiski väga hästi.

Save