Uue planeerimisseaduse kohaselt ei ole enam vaja üksikelamu püstitamiseks detailplaneeringut ning lihtsamaks muutub ka ehitusprojekti esitamine ja sellele kooskõlastuste saamine.

Justiitsminister Kristen Michali sõnul muutub uue planeerimisseadusega lihtsamaks ehitusele eelnev paberimajandus. „Täna näeb planeerimisseadus ette, et üksikelamu ehitamiseks on vajalik koostada detailplaneering, mille saamiseks võib kuluda üle aasta ning hulgaliselt raha. Kui sellele järgneb omakorda ehitus- ja kasutusloa menetlus, siis toob see kaasa suure aja- ja ressursikulu,“ ütles Michal, vahendab Äripäev.

Samuti on ministri sõnul detailplaneeringu koostamise kohustusest vabastatud olemasoleva maja laiendamine, kui see jääb alla kolmandiku maja mahust.

Justiitsministeerium on alustanud uue planeerimisseaduse ja ehitusseadustiku eelnõude arutelusid, millega soovitakse saada erinevate huvigruppide ettepanekuid ning tagasisidet valminud eelnõule. Eelnõud peaks koostöös huvigruppidega valmima 2013 aasta alguseks ning need saadetakse seejärel uuesti kooskõlastamiseks huvigruppidele ja teistele ministeeriumidele.