Usun, et paljud meist on turistina sattunud troopiliselt kaunitesse paikadesse või vähemalt sellest unistanud. Soe kristall-sinine meri, valge liivarand, ümbritsetud kaunite palmipuudega, rõõmsate nägudega teenindajad… Kuusemetsas üles kasvanud inimesele võib turismiküla tunduda kui maapealne paradiis. Mis toimub aga väljaspool ‘küla’, kohtades, kuhu suurem osa turistidest kunagi ei satu? 

Olen üsna palju reisinud viimase seitsme aasta jooksul ning võin öelda, et seiku, mida meenutada, on palju. Reisi sihtkoha valin tavaliselt soodsate pakkumiste järgi, sest absoluutselt igal pool on huvitav, kus mu jalg veel maad puudutanud ei ole. Pean siiski mainima, et eelistan soojemaid piirkondi.

Minu esimene meeldejääv soojamareis toimus Aafrikasse, täpsemalt siis Keeniasse. Mäletan, et lastele sai mitu kilogrammi komme kaasa veetud, aga kui kohale jõudsime, selgus et maiustused on viimane, mida sealsed lapsed ootavad. Küsiti eelkõige raha, aga ka disainerrõivad(!), mida mul anda ei olnud. Mul olid kaasas täiesti uued Timberland’i tegumoega poolsaapad, aga ka need ei kõlvanud, kuna tegu oli tundmatu brändiga. 

Safari oli kindlasti reisi nn tipp-sündmus, kui välja arvata moment, kus pea-aegu väikelennukiga alla kukkusime. Nimelt oli tol päeval väga tugev tuul ning lennukil oli raskusi maandumisega. Kuidagi külg ees, õnnestus pilootidel meid tervelt maa peale tagasi tuua. Hea, et ma terve tee magasin, vastasel juhul ma enam ei lendaks. Vaid siis, kui teisi reisaijaid oksekott pihus nägin, sain aru, et sõit polnud just kõige meeldivam olnud. 

Lähme tagasi kohalike juurde, kelle elule antud postitudes pühenduda tahan. 

Turistina on sul alati võimalus valida, kas avastad ümbrust reisifirma kaudu või omapäi. Mina olen pea alati valinud teise variandi. Seda just sellepärast, et omal käel ringi liikudes on võimalik näha kohti, kuhu turiste üldjuhul ei viida ning et õppida tundma kohalikke inimesi. Keenias tutvusimegi juba esimesel päeval ühe kohaliku noormehega, kellele küll turistid polnud võõras nähtus. Mees suhtles probleemideta 5-6 keeles, kaasa arvatud itaalia keeles. Käisime temaga kõikjal, kus midagi vaadata oli. Olime ka kutsutud rahvuslike pühade ajal talle koju, kus meid kostitati erinevate isetehtud roogadega. Maksime talle alati, oli ta meile siiski ju giidi eest. Mees võitis meie usalduse ning nii maksime talle juba päevi ette ning tellisime tema kaudu ka mõned käsitöö esemed. Päeval, mil meil oli uus kokkusaamine ette määratud, teda kohale ei tulnud. Ei näinud me teda ka järgmisel päeval. Olin rohkem kui kindel, et oleme ühe kavala petise otsa sattunud, kel õnnestus paarsada dollarit ‘niisama’ tasku pista. Hiljem selgus, et tegu oli heroiinisõltlasega. Olin vihane ja pettunud.

Möödus nädal. Jalutasime kohalikus külakeses, kui meie juurde tuigerdas üks tundmatu kuju. ‘M—-, on vangis, tulge minuga kaasa. Te peate ta välja ostma!’ ‘Kuidas palun?’, läks mul järsku silme eest mustaks. ‘Mina pean selle vargast narkomaani vangist välja ostma?’ Mees oli ilmselgelt pilves ning talle ei meeldinud mu kõne toon. ‘Kas sa inimene tead, palju mu vanaema pensioni saab?’, ‘Selle raha eest, mis teie siin endale mõne päevaga sisse süstite, peab tema elatuma terve kuu!’ Olin liikunud mehele nii lähedale, et võisin lugeda igat tema ripsmekarva. Olin raevus ning kaotanud reaalsustaju, saamaks aru, kui ohtlikusse situatsiooni ma ennast viinud olin. Karjudes ning ähvardavas kehakeeles ühe pilves narkomaaniga, kaugel turismipiirkonnast, ei ole just kõige kavalam mõte. Kaaslane tõmbas mu õigel hetkel tagasi ning kõik, mis oleks võinud juhtuda, jäi juhtumata. 

Olen nende seitsme aasta jooksul õppinud end tagasi hoidma situatsioonides, kus kaotatud kontroll enese üle, võib palju häda kaasa tuua. Ka ei soovita ma kellelgi kunagi üksi liikuda ringi piirkondades, mis turistidele soojalt soovitatud ei ole. Alati kandke kaasas mobiiltelefoni ja andke hotellis teada, kuhu, kellega ja kui kauaks on minek.

Nii nädal tagasi, nägin kohalikus (Itaalia) televisioonis lugu Jamaicast ning selle kohalikest elanikest. Nähtu oli niivõrd šokeeriv, et otsustasin ühe videolõigu ka teile tõlkida. Head vaatamist!