Kolmandik ehk 31% viljakas eas naistest ei kasuta soovimatu rasestumise ärahoidmiseks rasestumisvastaseid vahendeid ega ühtegi muud meetodit, selgus Turu-uuringute ASi Eesti naiste seas korraldatud uuringust.

Värskest uuringust selgub, et vaatamata rasestumisvastaste vahendite (RVV) kättesaadavusele ei pea kolmandik naistest nende kasutamist oluliseks. Ei teadvustata endale, et tahtmatu raseduse katkestamine võib põhjustada suurel hulgal komplikatsioone ja võib olla naise tervisele väga ohtlik.

Naistearst Galina Litteri kommentaar uuringutulemustele: “21. sajandil tundub uskumatu, et vaatamata rasestumisvastaste vahendite kättesaadavusele ei kasuta pea kolmandik naistest kaasaegseid soovimatust rasedusest hoidumise vahendeid. Raseduse katkestamine patsiendi omal soovil nii kirurgiliselt kui ka medikamentoosselt on paljude ringkondade arvates ebaeetiline; sisaldab palju sotsiaalseid, psühholoogilisi, aga peamiselt haritusega seonduvaid probleeme. Naised peavad endale teadvustama, et soovimatuid rasedusi on võimalik ära hoida.”

Esimese põhjusena RVV valikul toodi välja arsti soovitust, mis näitab, kui oluline on tervisekasvatuses pere- ja naistearsti roll. Teise valikukriteeriumina nimetati ohutust (madal hormonaalne sisaldus ja kaitse suguhaiguste vastu). Uuringust joonistub selgelt välja kasutusharjumuse suur jõud, sest üle poole vastanutest ei olnud vahendi vahetusele mõelnud vaatamata sellele, et vahepeal on lisandunud mitmed uued ja mugavamad vahendid.

Kasutamise järjepidevusest sõltub, kas vahend on efektiivne. Pillide kasutajatest tunnistas 45%, et unustab aeg-ajalt pilli võtmata. Rõnga ja plaastri kasutajate hulgas neid ei olnud, sest neid vahendeid peab meeles pidama vastavalt kas kord kuus rõnga puhul või plaastri puhul kord nädalas.

Turu-uuringute ASi korraldatud uuringu käigus küsitleti 1000 15-45 aastat naist. Uuringu tellijaks oli Schering-Plough, kes on välja arendanud uudseima rasestumisvastase vahendi — rõnga.