OHMYGOSSIP – Käesolev 2024 aasta, tuntud ka kui Rohelise Puudraakoni Aasta, lubab selgeltnägijate sõnul Põhjamaades tuua kaasa eriti erilise suve, mis on täis uusi avastusi ja seiklusi. Põhjamaade siseturism on viimastel aastatel kogunud populaarsust, kus kohalikud elanikud avastavad üha enam oma naaberriikide ilu ja kultuuri. See suundumus on toonud kaasa mitmeid positiivseid muutusi piirkonna turismimajanduses, pakkudes nii kohalikele ettevõtjatele kui ka turistidele rohkelt uusi võimalusi.

Põhjamaade populaarsus kasvab
Viimaste aastate statistika näitab, et Põhjamaade siseturism on tõusutrendis. Eriti on see märgatav suvekuudel, mil pered ja sõpruskonnad otsustavad veeta oma puhkused naaberriikides, avastades uusi sihtkohti ja kultuuripärandit. Eesti, Soome, Rootsi, Norra ja Taani pakuvad mitmekesiseid elamusi alates looduskaunitest matkaradadest kuni kultuurist pakatavate rikaste linnadeni. Island, oma unikaalse maastiku ja geotermiliste kuumaveeallikatega, on samuti saanud populaarseks sihtkohaks.

Põhjamaade siseturism on oluliselt kasvanud viimase viie aasta jooksul. Näiteks Soome statistikaameti andmetel on siseturistide arv kasvanud 20% aastas. Rootsi Visit Sweden andmetel on kodumaised reisid suurenenud 15% võrra. Lisaks on Norra ja Taani näinud oma kodumaise turismi sektoris märkimisväärset kasvu.

2024 aasta suvel on Põhjamaades toimumas mitmeid olulisi sündmusi, mis tõmbavad ligi nii kohalikke kui ka rahvusvahelisi turiste.

Mõned neist on:
Helsingi Flow Festival Soomes, mis toob kokku muusikasõbrad üle kogu maailma.
Stockholmi Kultuuriöö Rootsis, kus linn muutub üheks ööks suureks kultuurifestivaliks.
Bergen International Festival Norras, mis pakub rikkalikku kultuuriprogrammi muusika, teatri ja tantsuga.
Roskilde Festival Taanis, mis on üks suurimaid ja vanimaid muusikafestivale Euroopas.

Siseturismi kasvul on mitmeid positiivseid mõjusid. Esmajoones toetab siseturism kohalikku majandust, loob töökohti ja edendab piirkondlikku arengut. Kohalikud ettevõtted, nagu hotellid, restoranid ja meelelahutusasutused, saavad kasu turistide suurenenud arvust. Lisaks aitab siseturism vähendada süsinikujalajälge, kuna inimesed reisivad lühemaid vahemaid ja kasutavad rohkem keskkonnasõbralikke transpordivahendeid.

Siiski on ka mitmeid väljakutseid. Populaarsed turismisihtkohad võivad muutuda ülerahvastatuks, mis võib mõjutada nii kohalikke elanikke kui ka looduskeskkonda. Selle vältimiseks on oluline arendada jätkusuutlikku turismi, mis tasakaalustab turistide arvu ja keskkonnakaitse vajadusi.

Rohelise Puudraakoni Aasta lubab tuua Põhjamaadesse erakordse suve, mis on täis uusi võimalusi ja avastusi. Siseturismi populaarsuse kasv näitab, et inimesed väärtustavad üha enam oma naaberriikide ilu ja kultuuri. Kohalike sündmuste ja festivalide rohkus pakub rohkelt põhjuseid reisida ja nautida kõike, mida Põhjamaad pakkuda suudavad. Jätkusuutlik turism on võtmetähtsusega, et tagada nende kaunite sihtkohtade säilimine tulevastele põlvedele.

Niisiis, pakime kotid ja suundume avastama Põhjamaade imesid – see suvi tõotab tulla meeldejääv!

Avafoto: Turistid Stockholmis (NordenBladet-i digiarhiiv)